Annons

Vill att Estoniadokument offentliggörs

Estonia • Publicerad 1 juli 2022
Tidigare statsminister Ingvar Carlsson vill att regeringen offentliggör dokument om det fanns militär las på Estonia den sista färden. Arkivbild.
Tidigare statsminister Ingvar Carlsson vill att regeringen offentliggör dokument om det fanns militär las på Estonia den sista färden. Arkivbild.Foto: Ocean Discovery/TT

Regeringen bör offentliggöra om det fanns militära transporter på passagerarfärjan Estonia vid förlisningen. Det anser den tidigare statsministern Ingvar Carlsson, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

2004 avslöjades att det svenska försvaret och Tullverket hade ett avtal som möjliggjorde att passagerarfärjan Estonia användes för hemlig införsel av militär utrustning från Ryssland.

Annons

Information om att transporterna ägde rum ska ha funnits hos försvarsdepartementet redan 1994. Men de båda före detta statsministrarna Ingvar Carlsson och Carl Bildt uppger att de inte kände till avtalet.

Handlingarna om vad som fanns på lasten under Estonias sista färd är fortfarande hemligstämplade. Ingvar Carlsson säger till Ekot att de bör offentliggöras.

”Ju tidigare man hade talat om detta, desto bättre hade det varit och då hade risken för konspirationsteorier undvikits”, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons