Annons

Viktor Orbán längtar efter Donald Trump

– Kom tillbaka, herr president, gör Amerika stort igen och ge oss fred!
Bönen till Donald Trump kommer från Ungerns premiärminister Viktor Orbán på ett stormöte för konservativa i Budapest.
Ungern • Publicerad 6 maj 2023
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivfoto.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivfoto.Foto: Andrew Medichini/AP/TT
Välfylld sal när Ungerns premiärminister Viktor Orbán talar inför CPAC-konferensen i Budapest.
Välfylld sal när Ungerns premiärminister Viktor Orbán talar inför CPAC-konferensen i Budapest.Foto: Szilard Koszticsak/MTI/AP/TT
Parlamentet i Budapest röstade i mars ja till Finlands medlemskap i Nato. Nyligen har man också röstat igenom flera nya lagar för ett bättre antikorruptionsarbete. Arkivfoto.
Parlamentet i Budapest röstade i mars ja till Finlands medlemskap i Nato. Nyligen har man också röstat igenom flera nya lagar för ett bättre antikorruptionsarbete. Arkivfoto.Foto: Denes Erdos/AP/TT

När USA håller sitt nästa presidentval i november 2024 kommer Ungern att vara ordförandeland i EU:s ministerråd. Och regeringschefen Viktor Orbán håller redan nu tummarna för vem han ska få gratulera efter valet.

– Om president Trump vore president nu skulle det inte finnas något krig som drabbar Ukraina och Europa i dag, sade Orbán i sitt öppningstal i torsdags till deltagarna i den konservativa amerikanska CPAC-konferensen.

Annons

CPAC – Conservative Political Action Conference – samlades även i fjol i Budapest. Då gjorde dessutom Orbán några månader senare svarsvisit på ett CPAC-möte i Texas.

Lär av Ungern?

Kärleken mellan den allt mer högerkonservative Orbán och de ärkekonservativa i USA tycks vara ömsesidig.

– Om premiärminister Orbán någonsin skulle vilja ställa upp så tror jag att han kan bli vald till guvernör i Texas, sade CPAC-ledaren Matt Schlapp i sitt svarstal till premiärministern.

Han berättade också att CPAC tagit lärdom av just Ungern när det gäller att godkänna vilka journalister som ska få bevaka deras konferenser framöver.

– Vi bestämde oss för att göra "på ungerskt vis" och själva bestämma vilka som är rättvisa journalister och vilka som inte är det, sade Schlapp i sitt tal, som bland annat sändes i den ungerska nyhetskanalen Hir TV.

Pressad ekonomi

För Orbán och den ungerska regeringen är CPAC-mötet extra viktigt för att visa för medborgarna att man fortfarande har vänner runt om i världen. Det tidigare så täta samarbetet med grannländerna Tjeckien, Slovakien och Polen har knakat rejält det senaste året, främst på grund av Ungerns betydligt mer välvilliga syn på Ryssland i kriget i Ukraina.

Den ungerska ekonomin är dessutom hårt pressad av rekordhöga inflationssiffror.

Samtidigt håller EU-kommissionen inne mångmiljardbelopp i olika former av EU-stöd efter kritik mot bland annat bristfälligt antikorruptionsarbete och svagt oberoende inom rättsväsendet.

"Rätt riktning"

Så sent som i onsdags röstade det ungerska parlamentet igenom en rad nya lagar för att uppfylla EU-kraven.

Några pengar från Bryssel lär det ändå inte bli på ett bra tag.

Annons

– Det är ett steg i rätt riktning, men antagandet i sig kommer inte att vara tillräckligt. Vi måste också göra en bedömning av hur de (åtgärderna) implementeras, sade en EU-källa på en pressgenomgång i torsdags – och konstaterade samtidigt att de nya lagarna bara täcker in fyra av de 27 "milstolpar" som EU satt upp för utbetalandet.

Fakta: Viktor Orbán

Viktor Orbán, född 1963, har varit Ungerns premiärminister sedan maj 2010 då hans konservativa parti Fidesz vann över 50 procent av rösterna. Han ledde även landet en första gång som premiärminister 1998–2002.

Orbán har utomlands flitigt kritiserats för ökad regeringskontroll över massmedier, universitet och domstolar, hätskt tonläge mot migranter och hbtq-personer och nära relationer till auktoritära styren i Ryssland och Kina.

Flera års uppgång i ekonomin har samtidigt gjort honom populär på hemmaplan, där många också ser honom som en stark kraft mot EU:s ledning, som i Ungern ofta målas upp som ett hot mot egenbestämmande och ungerska värderingar.

Orbán är sedan 1986 gift med Anikó (född Lévai) och har döttrarna Ráhel, Sára, Róza och Flóra samt sonen Gáspár.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons