Annons

Vicepresident döms att betala 300 miljoner

Vicepresidenten i Ekvatorialguinea döms att betala över 300 miljoner kronor i böter av fransk domstol sedan han tagit pengar ur statskassan.
Frankrike • Publicerad 10 februari 2020
En mängd bilar beslagtogs vid husrannsakan mot Teodorin Obiangs hem i Paris 2017, bland dem en Aston Martin Coupe och en Ferrari LaFerrari. Obiang dömdes på måndagen att betala 316 miljoner kronor sedan han tömt delar av hemlandets statskassa. Arkivbild.
En mängd bilar beslagtogs vid husrannsakan mot Teodorin Obiangs hem i Paris 2017, bland dem en Aston Martin Coupe och en Ferrari LaFerrari. Obiang dömdes på måndagen att betala 316 miljoner kronor sedan han tömt delar av hemlandets statskassa. Arkivbild.Foto: Laurent Gillieron/AP/TT

Vicepresidenten Teodorin Obiang, som också är son till Ekvatorialguineas ledare Teodoro Obiang Nguema dömdes på måndagen att betala böter på 30 miljoner euro av en domstol i Paris. Han har befunnits skyldig till att ha tömt delar av sitt hemlands statskassa 2017 för att bekosta sitt liv i Europa, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Teodorin Obiang har överklagat en tidigare dom i en högre distans i Frankrike. Domstolen valde att fastställa beloppet på motsvarande 316 miljoner kronor, samt att återkräva provisioner som tidigare dragits av från beloppet.

Annons

En stor del av summan ska gå till projekt för socialt och ekonomiskt utsatta i ett land där fattigdomen är mycket utbredd enligt en uppgörelse med åklagare, skriver BBC.

När polis genomförde husrannsakan i en av 50-årige Obiangs Parisfastigheter, värd en dryg miljard kronor, hittades bland annat en bilpark med fordon av dyra märken och minnessaker från artisten Michael Jackson. Dessa beslagtogs.

Obiangs advokat har dock vänt sig till Internationella domstolen i Haag med krav att han ska få behålla sitt hus med hänvisning till diplomatskydd.

Obiang kan överklaga domen till högsta franska instans.

Brotten avslöjades av antikorruptionsgruppen Transparency International och organisationen Sherpa.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons