Annons

"Vi arbetar mot klockan"

Den svenska specialutbildade sök- och räddningsstyrkan har sökt av ett stort område i det intensiva arbetet med att hitta överlevande i skredområdet i Ask i Gjerdrum.
Norge • Publicerad 1 januari 2021
Tomas Norberg, samverkansperson för det så kallade Nusar-teamet, är på plats vid skredområdet i Ask i Gjerdrum.Foto: Privat

– Geologer har gjort mätningar som tyder på att det kan finnas hus med saknade där (i skredområdet) sade Tomas Norberg, samverkansperson för det så kallade Nusar-teamet från Räddningstjänsten Storgöteborg, på fredagsmorgonen.

En omkommen person har hittats i ett av husen, säger Norberg i ett videomeddelande senare på dagen.

"Som yoghurt"

Annons

Nusar-teamet är en specialfunktion från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och har specialistkompetens för sök- och räddningsinsatser i urbana miljöer. När MSB fick en förfrågan från Norge att bistå i räddningsarbetet kunde teamet från Göteborg snabbt bege sig till Norge.

Tidigare gjorde räddningsledningen bedömningen att det var för stor risk att gå in i skredområdet.

– Det har varit som yoghurt så allt tillträde har varit med helikopter, och det har försvårat allting, säger Tomas Norberg.

Men efter att geologer gjort mätningar som visar att risken för nya ras i ena hörnet av skredområdet är ganska liten har räddningsmanskapet kunnat gå in med frigolitplattor som stöd under fötterna.

– Arbetet fortlöper i kväll och i morgon. Det svenska Nusar-teamet fortsätter insatsen till mörkrets inbrott, därefter är planen att man avslutar och återvänder till Sverige, säger Tomas Norberg.

Chansen minskar

Räddningshundar används i sökarbetet. Hela skredområdet är tre kilometer långt och ligger i en dalgång. Ner mot själva kratern är det en hög kant. Kratern är 300 gånger 700 meter stor.

Tomas Norberg säger att det pågått ett intensivt räddningsarbete dygnet runt, och att det varit frustrerande att det inte gått att ta sig in i området tidigare.

– Tidigare har man bara firat ner brandmän på olika platser i skredet för att söka.

Trots att det nu gått mer än två dygn sedan skredet inträffade hoppas han att saknade ska hittas vid liv även om chansen minskar för varje timme som går.

– Vi arbetar mot klockan, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons