Annons

Veteranpoolen: Vi rekryterar fler än någonsin

Med både kunder och medarbetare över 70 år har Veteranpoolen inte gått oberörd genom pandemin – på gott och ont.
Samhälle • Publicerad 6 september 2020
Jan Toremark har under veckan hjälpt en bostadsrättsförening med deras trädgård. Under pandemin har efterfrågan på trädgårdsarbete ökat.
Jan Toremark har under veckan hjälpt en bostadsrättsförening med deras trädgård. Under pandemin har efterfrågan på trädgårdsarbete ökat.Foto: Privat
Jan Toremark hjälper en kund beskära ett körsbärsträd.
Jan Toremark hjälper en kund beskära ett körsbärsträd.Foto: Privat

För femte dagen den här veckan är veteranen Jan Toremark iväg på uppdrag. En gång i veckan handlar han åt en äldre dam som är i riskgrupp och inte vill gå till affären. Rutinen för att undvika att utsätta varandra för smitta är väl inarbetad.

– Jag står på plattgången utanför villan och hon står i hallen, sedan läser hon inköpslistan för mig och ställer ut kassar, säger Jan Toremark, bosatt i Jönköping.

Annons

Den 16 mars kom rekommendationen från Folkhälsomyndigheten att alla som är 70 år eller äldre skulle begränsa sina sociala kontakter och stanna hemma. Veteranpoolen, som erbjuder många olika tjänster till företag och privatpersoner, påverkades markant – både kunder och medarbetare är i många fall över 70.

– Vi hade 2 000 medarbetare över 70 som var redo att göra jobb, varav flera hundra hade pågående uppdrag. Att säkerställa att de inte utsattes för risk var den största svårigheten för oss, säger Mats Claesson, vd för Veteranpoolen.

Kämpat med rekrytering

Under våren sattes också många uppdrag på paus, färre ville ha hjälp i hemmet med exempelvis städning och när företag fick det tufft och ordinarie personal permitterades fanns inget utrymme för veteranerna.

Men inom vissa grenar har efterfrågan gått upp. Bland företagsuppdragen är det främst transport och logistik som ökat, ofta till följd av ökad e-handel. Bland privatkunder har efterfrågan ökat på utomhusarbeten som gräsklippning, skötsel av rabatter men även hantverksjobb.

– Det har varit en utmaning att möta efterfrågan. Vi har fått kämpa med att rekrytera nya pensionärer och vi har rekryterat fler i år än någonsin tidigare, säger Mats Claesson.

Under mars och april var intresset svalt från landets pensionärer att ansluta sig till Veteranpoolen men det ändrades markant under juni–augusti, berättar Mats Claesson.

– Bara denna vecka har vi anställt 63 nya medarbetare, säger han.

Byggde staket

Jan Toremark har jobbat för Veteranpoolen sedan han gick i pension för ett år sedan. För honom, som gick i pension vid 62, var det aldrig något alternativ att bli helledig.

– Tjusningen med Veteranpoolen är att det är så varierande. I tisdags var jag i Stockholm och levererade kontorsmöbler åt en möbelfirma som jag jobbar regelbundet åt, det tog hela dagen. I onsdags var jag hos en bostadsrättsförening och skötte deras trädgård vilket också är ett återkommande jobb. Resten av veckan har jag byggt staket åt en kund, berättar Jan Toremark.

Själv har han märkt av förändringen till följd av pandemin genom att flera av hans planerade uppdrag pausats, samtidigt som han fått fler uppdrag att hjälpa personer i riskgrupp.

Annons

– När jag byggde staket nu i veckan jobbade jag ihop med en kille som är 70 år, han ser sig själv som riskgrupp. Vi stod med avstånd till varandra och jobbade utomhus, säger Jan Toremark.

När höstkylan kommer på allvar räknar Veteranpoolen med att utomhusjobben blir färre, samtidigt som inomhusjobben hos privata kunder förmodligen kommer vara fortsatt färre än normalt.

– Där har vi ingen normal situation under hösten heller. Vi hoppas att företagssidan kommer tillbaka mer och mer. Just nu känns det som att vi har kunnat parera efterfrågan så jag tror vi kommer klara det ganska bra, säger Mats Claesson.

Fakta: Veteranpoolen

Veteranpoolen Sveriges största arbetsgivare för pensionärer med 8 000 aktiva medarbetare. Alla veteraner är pensionärer – 2 000 av dem är över 70 år.

Bland kunderna finns både privatpersoner och företag. Några av tjänsterna som erbjuds är olika typer av hantverk, hjälp i hem och trädgård, omsorg men även bemanning till företag i många olika branscher.

Verksamheten startades 2007 och finns i dag på de flesta orter i landet.

Källa: Veteranpoolen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons