Vd: Studenthyrorna påverkas inte av krisen
SBS, som förvaltar drygt 8 000 studentbostäder runt om i landet, har fått allt svårare att hantera sina stora skulder, stora projekt och låg avkastning under det senaste året.
Nu planerar bolaget en garanterad nyemission på 331 miljoner kronor och försöker förhandla om gamla obligationslån. Anledningen är ett utmanande ekonomiskt läge till följd av hög inflation och höjda räntor, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
– Det vi gör nu är att ta in nytt kapital för att klara av de här tuffa tiderna. Och vi är väldigt glada att intresset har varit så stort, säger bolagets vd Rebecka Eidenert.
"Har täckningsåtagande"
Hon känner sig säker på att SBS kommer att få in de pengar som bolaget efterfrågar.
– Vi har täckningsåtagande från en del av de befintliga aktieägarna, och sedan har vi garantier från externa investerare, säger hon.
Hyresgästerna kommer inte att drabbas, enligt Rebecka Eidenert:
– Det här stärker ju bolaget, så för studenterna har det här ingen påverkan. Det är bara positivt för dem att bolaget stärks.
Under 2023 höjde SBS hyrorna med i snitt 4–5 procent. Men Eidenert ser ingen risk för en extra hög hyreshöjning under nästa år till följd av skuldproblemen.
– Det är alltid en årlig höjning som vi förhandlar fram med Hyresgästföreningen, men den påverkas inte av de här åtgärderna.
SBB bland storägarna
Största ägare i SBS är Fastator, där den tidigare socialdemokratiske politikern Björn Rosengren är styrelseordförande. Men bland storägarna finns även det kristyngda fastighetsbolaget SBB.
I affärspressen pekas SBS ut som nära kollaps.
"Studentbostäder sprang rakt in i ränterusningen 2022 med en hög belåningsgrad, låg avkastning i beståndet, kort räntebindning och ett flertal nyproduktionsprojekt som behöver kapital för att inte stoppas", skriver Dagens industri i en analys.
Fakta: Kurskollaps för Studentbostäder i Norden
Aktien i Studentbostäder i Norden AB har rasat från cirka 4:50 kronor för ett år sedan till dagens noteringar under 1 krona per aktie. Samtidigt har priset för att försäkra sig inför inställda betalningar från bolaget på den så kallade CDS-marknaden lyft kraftigt.
Sannolikheten för att bolaget hamnar på obestånd och ställer in betalningar inom ett år ligger just nu på 22,6 procent, enligt prissättningen på CDS-marknaden.
Storägaren Fastators aktie faller 4,4 procent på Stockholmsbörsen, vilket innebär ett kursras på drygt 80 procent sedan årsskiftet.
SBS-ägaren SBB, med den före detta S-politikern Ilija Batljan, har också tappat över 80 procent av sitt börsvärde sedan årsskiftet och ses fortfarande som ett fastighetsbolag som kan gå omkull när räntekostnaderna drar iväg uppåt.