Annons

Vätgas ska fixa flexibilitet i elsystemet

Vattenfall planerar för att göra vätgas av kärnkraftsel vid Ringhals och ny planerad havsvindkraft på Västkusten.
På så vis blir produktionen och utnyttjandet av elnätet mer flexibelt.
Ekonomi • Publicerad 2 juni 2023
Här vid Ringhals kärnkraftverk projekterar Vattenfall för en ny vätgasanläggning. Arkivbild.
Här vid Ringhals kärnkraftverk projekterar Vattenfall för en ny vätgasanläggning. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Det här blir ett sätt använda det vi har på bästa sätt, att skapa flexibilitet, säger Vattenfalls strategichef Andreas Regnell.

Vattenfall har flera projekt på gång i Västsverige, dels förstudien av ny kärnkraft vid Ringhals, dels den havsbaserade vindkraftsparken Kattegatt Syd. Nu dras ett nytt projekt i gång om att producera vätgas vid den befintliga kärnkraftsanläggningen i Ringhals.

Annons

Går allt i mål blir det mycket ny el in i systemet. Om det blåser kraftigt samtidigt som kärnkraften går för fullt, då blir elen "för billig" och får heller kanske inte plats i elledningarna.

– Ett jättebra tillfälle att passa på att göra vätgas, säger Andreas Regnell.

Framtidens lösning kallar han det, bland annat för att klara elnätets utmaningar som inte alltid har plats för all el samtidigt när vädret är gynnsamt för produktion. Och för producenten minskar risken för att få dåligt betalt för elen.

– Det här behöver man göra på andra ställen också, säger Regnell.

Att just kombinera kärnkraft och vindkraft i ett flexibelt samarbete med fossilfri vätgas som ingrediens har inte varit så vanligt, enligt Andreas Regnell.

Lagrad vätgas kan användas till att generera el, eller användas till de många gröna industriprojekten som är på gång på Västkusten, exempelvis Preems och St1:s projekt för att göra elektrobränslen till flyg och vägtransporter.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari ser positivt på satsningen.

"Vår energimix ger goda förutsättningar för produktion av fossilfri vätgas. Det här är ett utmärkt exempel på att kärnkraft och vindkraft stärker varandra och att vi behöver mer fossilfri energi oavsett energislag", säger ministern i en skriftlig kommentar till TT.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons