Annons

Västra Götaland förlänger rekommendationerna

Västra Götalandsregionen förlänger de särskilda rekommendationerna fram till den 1 april.
Corona • Publicerad 10 mars 2021
"Vi kan inte ropa hej än, det här är inte på något sätt över ännu. Vi står och väger", säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen (i mitten).Foto: Adam Ihse/TT
"Det är nu vi har chans att påverka att det inte drar i väg och att får en jättestor tredje våg. Det är mycket svårare när vi väl är där", säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.Foto: Adam Ihse/TT
"Får vi vaccinet i den takten vi får nu så kommer vi inte att nå målet. 50|000 i veckan räcker inte långt. Vi skulle behöva minst dubbelt så mycket, helst 150|000 doser i veckan", säger vaccinsamordnaren Kristine Rygge. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Smittspridningen minskade förra veckan i regionen med 18 procent. Men det är från en hög nivå med en ökning på 25 procent veckan innan. Möjligen en effekt av alla sportlovsresor. I ett längre perspektiv ligger regionen på en platå.

– Men vi är på för höga nivåer. Det är nu vi har chans att påverka att det inte drar iväg och att får en jättestor tredje våg. Det är mycket svårare när vi väl är där, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland på regionens digitala presskonferens på onsdagen.

Annons

Därför förlänger regionen de särskilda rekommendationerna fram till den 1 april, samtidigt som de lättar något vad gäller råden för gymnasieskolorna och tillåter nu en tredjedel av eleverna i skolan samtidigt mot tidigare 20 procent.

– Vi vill hålla nere rörlighet och trängsel men vi öppnar upp mer. Vi vågar inte rekommendera en för stor öppning för det kan dra i gång en större smittspridning, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Trycket på vården är fortsatt högt.

– Vi har motsvarande 15 hela vårdavdelningar med covidpatienter. Vi ligger inte långt från de nivåer vi hade när det var som värst i våras, säger Ann Söderström.

Totalt ligger 289 patienter inlagda för sjukhusvård av vilka 46 vårdas på intensivvårdsavdelningar (iva).

Två faktorer påverkar om kurvan kommer att vända uppåt igen eller kan pressas ner: att rekommendationerna följs och att vaccinationerna fortsätter i oförminskad takt.

Regionen ser tydliga effekter av vaccineringen.

– Vi ser på äldreboenden vilken fantastisk skillnad det har gjort, säger Thomas Wahlberg.

Vaccinsamordnaren Kristine Rygge säger att det stora problemet med vaccinet är tillgången på doser. Just nu får regionen omkring 50 000 i veckan.

– Får vi vaccinet i den takten vi får nu så kommer vi inte att nå målet. 50 000 i veckan räcker inte långt. Vi skulle behöva minst dubbelt så mycket, helst 150 000 doser i veckan, säger hon.

Annons

Men hon ser flera positiva signaler.

– De senaste veckorna har vaccinationsviljan ökat och vi upplever inte att folk tackar nej som de gjorde för några veckor sedan, säger hon.

Fakta: VG-regionens särskilda rekommendationer

Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar.

Undvik platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel.

Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla helst utan medföljande sällskap.

Avstå helst från icke nödvändiga resor. Men om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt.

Använda alltid engångsmunskydd när du reser med kollektivtrafik.

Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika.

Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan.

Undervisning inom gymnasieskolan med högst en tredjedel av eleverna i närundervisning.

Källa: VG-regionen

Fakta: VG-regionens särskilda rekommendationer

Under vecka 9 rapporterades 4 890 nya fall av covidsmitta i regionen. Det är en minskning med 18 procent jämfört med veckan innan då 5 947 nya fall rapporterades

Totalt har 123 563 personer i Västra Götaland testats positivt för covid-19. Siffran gäller den 9 mars.

Totalt fanns det 289 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 46 på intensivvårdsavdelning (IVA) den 10 mars.

Källa: Västra Götalandsregionen och Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons