Annons

Vart femte cancerfall i Stockholm oupptäckt

Regionalt cancercentrum i Stockholm vädjar till stockholmare att vara uppmärksamma på cancersymtom och söka vård. Trots förhoppningen att fler skulle komma till klinikerna ser statistiken dyster ut för augusti månad.
Coronaviruset • Publicerad 2 oktober 2020
För få stockholmare söker cancervård, 24 procent färre fall upptäcktes under perioden april till augusti, jämfört med tidigare år. Arkivbild.
För få stockholmare söker cancervård, 24 procent färre fall upptäcktes under perioden april till augusti, jämfört med tidigare år. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

24 procent färre cancerfall upptäcktes i region Stockholm under perioden april till augusti, jämfört med hur många fall som upptäckts tidigare år. Tidigare i veckan redovisades siffror för perioden april–juli som visade på en minskning med en fjärdedel gällande antal upptäckta cancerfall i Stockholmsregionen som varit hårdast drabbat av covid-19-pandemin.

Ingen ljusning

Nu kommer siffror för augusti månad som visar 22 procent färre fall, trots att man hoppades på en ökning i antalet personer som söker vård för symtom på cancersjukdomar.

Annons

– Vi ser tyvärr ingen ljusning i augusti, vart femte cancerfall är fortfarande oupptäckt. Det är allvarligt eftersom vi kan göra mycket för att bota cancer om den upptäcks tidigt. Jag vill verkligen vädja till alla stockholmare att söka vård om de har symtom som skulle kunna tyda på cancer, det finns bra beskrivningar på 1177 vilka de är, säger Lena Sharp, chef för Regionalt cancercentrum i ett pressmeddelande.

Regionen påpekar att man nu har helt andra förutsättningar att ta emot personer som behöver vård och att de screeningprogram som tillfälligt pausades under pandemin sattes igång igen under sommaren.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons