Annons

Varning: Risk att kriminella får coronapengar

Den organiserade brottsligheten har förändrats under pandemin.
Coronaspecifika stödpengar riskerar nu att hamna i fel händer.
Brott • Publicerad 3 juli 2020
Skatteverket ser redan nu indikationer på att kriminella försöker utnyttja systemet för att komma åt coronaspecifika stödpaket. Arkivbild.
Skatteverket ser redan nu indikationer på att kriminella försöker utnyttja systemet för att komma åt coronaspecifika stödpaket. Arkivbild.Foto: Kenny Bengtsson/SvD/TT

Stängda gränser, strikta reserestriktioner och social distansering. I takt med att samhället ställt om i pandemitider har även de kriminella nätverken gjort det.

Det fastslår polisen och en rad myndigheter i en rapport, där man bedömt hur aktörer inom den organiserade brottsligheten kan komma att agera till följd av covid-19-pandemins konsekvenser. Analysen gäller de kommande tolv månaderna.

"Fingrar i syltburken"

Annons

Den ekonomiska brottsligheten väntas öka framöver, enligt rapporten. Det handlar framför allt om risken för att stödpaket, som betalas ut av olika myndigheter under pandemin, hamnar i fel händer.

Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa), målar upp bilden:

– Där det finns möjlighet att tjäna pengar finns alltid den organiserade brottsligheten, säger Linda H Staaf som även är ordförande för den myndighetsgemensamma styrgruppen bakom rapporten.

Att stödpaketen administreras av flera olika myndigheter och att ansökningarna och utbetalningarna ofta sker i snabb takt skapar utmaningar för brottsbekämpningen, konstaterar man.

Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket, säger att myndigheten redan nu ser indikationer på att kriminella försöker utnyttja systemet. Det finns dock ingen direkt statistik på hur omfattande problemet är, enligt Anders Bäck.

– Men vi vet att de kriminella gärna vill få ner fingrarna i även denna syltburk. Det vi försöker göra är att se till att bara öppna locket för de som har rätt till stödet – inte de kriminella. Omfattningen är svår att uttala sig om, säger han till TT.

Ska kartläggas

I rapporten föreslås en rad åtgärder för att komma till bukt med problemet, där ökat informationsutbyte mellan myndigheterna anses vara A och O. Linda H Staaf på Noa utvecklar:

– Här ser vi att staten behöver göra betydligt mer i ett skede som innebär att man aldrig ens betalar ut de här pengarna – att vi reagerar snabbare.

TT: Har inte informationsutbyte mellan myndigheter om misstänkt kriminella gjorts tidigare?

– Jo absolut, visst har man gjort det. Det finns en etablerad myndighetsgemensam samverkan mot organiserad brottslighet sedan över tio år tillbaka. Men vi ser att det kan göras mer, vi ser att fler myndigheter betalar ut olika typer av stödåtgärder.

Annons

Polisen och myndigheterna planerar även att göra en kartläggning framöver, i syfte att ta reda på hur stor andel av de stöd som nu betalas ut till arbetsgivare som kan kopplas till organiserad brottslighet.

Fakta: Myndighetsgemensam satsning

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons