Annons

Varning för nedåtrisker i tjänstesektorn

Ekonomi • Publicerad 5 januari 2022
Aktivitetsnivån i tjänstesektorn är hög, men nedåtriskerna har ökat, varnar Swedbank-ekonomen Jörgen Kennemar. Arkivbild.
Aktivitetsnivån i tjänstesektorn är hög, men nedåtriskerna har ökat, varnar Swedbank-ekonomen Jörgen Kennemar. Arkivbild.Foto: Mats Schagerström/TT

Det är fortfarande hög aktivitetsnivå i tjänstekonjunkturen. Men nedåtriskerna har ökat, varnar Swedbank-ekonomen Jörgen Kennemar.

Inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn sjönk till 67,3 i december, ned från 68,7 i november, enligt Silf/Swedbank.

Annons

Nivån i december är den sjunde högsta som har uppmätts och än så länge har smittspridningen av omikron och nya restriktioner inte satt några stora negativa avtryck i de större tjänsteföretagens verksamheter, enligt Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

"Men nedåtriskerna har ökat", skriver han i en kommentar.

Kompositindex för december, där även industrin ingår, sjönk till 65,8, från 67,1 i november.

Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons