Annons

Varmaste septemberstarten på över 40 år

Slutet av augusti var en varm historia på många håll – och inledningen av hösten ser inte ut att ha blivit sämre.
Flera av SMHI:s mätstationer gjorde toppnoteringar när årets första höstmånad gjorde entré.
Väder • Publicerad 2 september 2019
Sola i september? Under gårdagen var det nog en och annan som passade på att njuta av sommarvärmen. Arkivbild.
Sola i september? Under gårdagen var det nog en och annan som passade på att njuta av sommarvärmen. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

– Målilla var varmast med 29 grader. Det rekordet vi har från september ligger på 29,1 grader, det var nära att vi slog det, säger Alexandra Olsson, meteorolog på SMHI.

Det officiella septemberrekordet uppmättes i skånska Stehag den 1 september 1975. Under gårdagen noterade flera mätstationer den högsta septembertemperaturen på flera årtionden, enligt SMHI.

Annons

Även Norrköping fick sig en dos anmärkningsvärd hetta – liksom en rad andra orter. Rejält varmt, säger Alexandra Olsson.

– Mellan 26-29 grader. Det är mer sommartemperaturer, september är kalendermässigt den första höstmånaden.

Men den som hoppas på fortsatt högsommarvärme kommer att bli besviken. Nu tar sig betydligt svalare luft in över landet.

– Vi får in temperaturer som är mer normala för årstiden. För Götalands och Svealands del blir dygnets maxtemperatur i början av september mellan 14–18, kanske 19 grader, säger Alexandra Olsson och fortsätter:

– Upp över Norrland är det lite lägre. Räkna med dagstemperatur på 10–15 grader, något lite lägre i fjällen.

TT: Är hösten här nu då?

– Nej, den är ju inte det. I veckan, när flera regnområden drar in, så kommer det däremot att upplevas som mer höstlikt. Men den meteorologiska sommaren håller i.

Anna Karolina Eriksson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons