Varmare väder – lägre elpris

Fyra grader varmare väder än normalt i förra veckan gav en prisnedgång på el med 10 procent från veckan innan.
Nyheter • Publicerad 12 april 2011

Det milda vädret ledde till lägre elkonsumtion. I förra veckan översteg elproduktionen åtgången i Sverige, vilket ledde till prisnedgången på den nordiska elbörsen Nordpool, enligt Energimarknadsinspektionen (EI).

Nivåerna i vattenmagasinen har samtidigt förbättrats en aning. Norden som helhet har fortfarande kvar sitt behov av elimport men Sverige har gått från att vara importberoende till att nettoexportera el.

Samtidigt går nu de svenska kärnkraftverken in i den årliga revisionsperioden. Ringhals 2 och Forsmark 1 är tagna ur drift och Oskarshamn 2 körs med reducerad kapacitet.

Från nästa vecka till mitten av maj kommer 30 procent av kärnkraften att stå stilla på grund av revisioner, enligt EI.

Vårfloden, som normalt börjar i slutet av april, och mängden nederbörd är avgörande för utvecklingen av elpriset kommande veckor.

Drygt 30 000 hushåll bytte elleverantör i februari, enligt SCB. Elbytarsajten elskling.se noterar en uppgång för val av rörliga elavtal med 8 procent jämfört med januari. Dock dominerar fortfarande fastprisavtal med kortare bindningstider.

TT

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.