Annons

Sverige ändrar sig – åker hem från Kanada

Sveriges längdlandslag ändrar sig och åker hem. Sprintåkarna på plats i Quebec flyger till Sverige i dag, och ställer inte upp i helgens världscuptävlingar.
Det är den enda tävlingen som kommer att avgöras.
Både sprintfinalen i Minneapolis och avslutningen i Canmore nästa helg har ställts in.
Skidor • Publicerad 12 mars 2020
Frida Karlssons säsong är slut. Hon hade sett fram emot att tävla i Nordamerika nästa vecka, men landslaget avstår att åka dit på grund av rädslan för coronaviruset. Arkivbild.
Frida Karlssons säsong är slut. Hon hade sett fram emot att tävla i Nordamerika nästa vecka, men landslaget avstår att åka dit på grund av rädslan för coronaviruset. Arkivbild.Foto: Annika Byrde/NTB Scanpix/TT

Helgens två sprintlopp i kanadensiska Quebec blir avslutningen av skidsäsongen i världscupen. Det slår nu Internationella skidförbundet (Fis) fast.

"Landslagen är på plats i Quebec och tävlingarna kommer att genomföras enligt plan", skriver Fis på sin hemsida.

Annons

Men det blir utan de svenska åkarna.

Längdlandslaget har ändrat sig och stoppar åkarna från att ställa upp i tävlingen. Alla svenskar flyger hem.

"Med den osäkerhet som råder vad gäller inställda flyg och reseförbud vill vi inte riskera att våra åkare inte kan ta sig hem från Kanada efter helgen. Därför har vi beslutat att de åker hem redan idag", säger längdchef Daniel Fåhraeus i ett pressmeddelande.

Tidigare under dagen meddelade Internationella skidförbundet (Fis) att tävlingen närmast efter Quebec, fristilssprinten i Minneapolis, USA – ställs in.

Senare kom beskedet att även avslutningen av hela världscupen, som skulle ha avgjorts i Canmore i Kanada, inte blir av.

Stoppar flyg från Europa

Coronavirusets spridning tillsammans med president Donald Trumps senaste beslut, att stoppa inkommande flygtrafik från stora delar av Europa under en månads tid, ligger bakom beskedet.

För svensk del är världscupsäsongen nu över.

Sverige bestämde redan på onsdagen att man, efter regeringens beslut att förbjuda alla sammankomster med fler än 500 deltagare, väljer att inte resa till Canmore.

"Precis börjat"

För en åkare som Frida Karlsson är det extra tråkigt att säsongen redan är över. Karlsson har missat stora delar av vintern av hälsoskäl, men har kommit tillbaka i stor stil. Det visade hon inte minst genom att vinna Holmenkollens klassiska tremil nyligen, före norska stjärnan Therese Johaug.

– Det känns såklart väldigt tråkigt att tävlingssäsongen skulle ta slut när den för mig egentligen precis börjat, säger 19-åringen till Expressen.

Annons

– Samtidigt känner jag en trygghet i att förbundet tar kloka beslut. Nu börjar planeringen för nästa säsong.

Tidigare har det stjärnspäckade norska landslaget valt att stanna hemma helt och strunta i de avslutande världscuptävlingarna i Nordamerika.

Mikael Forsell/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons