Världens mest kända axolotl död
Världens kanske mest kända axolotl – Stefan från Västergötland – har dragit sin sista suck.
Axolotlar har de senaste åren blivit populära djur i såväl dataspel och böcker som leksaker. Stefans popularitet har med tiden ökat och när han till sist somnade in hade han över 115 000 följare på Instagram.
"Jag var tvungen att fatta det svåra beslutet att låta honom somna in", skriver hans ägare Amanda Jansson Säregård på Instagram.
I det vilda finns axolotlar bara på ett enda ställe – i kanalerna i Xochimilco i Mexico City. Och knappt ens det, förra året hittades bara en handfull vilda djur. Arten är akut utrotningshotad.
Däremot finns många i fångenskap. De är också av stort intresse för forskare eftersom de är unika på flera sätt. De kan bland annat återbilda förlorade kroppsdelar, även delar av ryggraden och hjärnan.
Fakta: Axolotlen
Axolotlen är en slags groddjur och tillhör familjen mullvadssalamandrar.
Axolotlar blir könsmogna utan att genomgå metamorfos. Därför behåller de sina gälar och ser alltid ut som ungdjur.
De andas med gälarna men har också lungor.
Axolotlen kan något som gjort dem populära bland forskare, bland annat återbilda förlorade kroppsdelar – även delar av ryggraden och hjärnan.
De har dessutom ovanligt stora embryon, störst av alla amfibier, som kan användas vid stamcellsforskning.
Axolotlen har även den längsta kända dna-strängen. Forskare jobbar med att kartlägga arvsmassan men dess omfattning i kombination med bristen på vilda djur gör att de fortfarande inte är klara.
I Mexiko är axolotlen en nationalsymbol.
Projektet Refugio Chinampa arbetar för att bygga kanaler som är separerade från Xochimilcos stora vattenleder för att på så sätt skilja axolotlarna från fiskarna som äter dem.