Annons

Världen på väg mot historisk utsläppsökning

Årets utsläppsökningar ser ut att bli de näst största i historien och omställningen till ren energi går för långsamt. Varningen utfärdas av det internationella energiorganet IEA bara några veckor före klimattoppmötet.
Energi • Publicerad 13 oktober 2021
Förnybara energikällor som vind och sol fortsätter att växa snabbt i världen. Men det går för långsamt, enligt IEA. Bilden är från en vindkraftsfarm i Wyoming i USA.
Förnybara energikällor som vind och sol fortsätter att växa snabbt i världen. Men det går för långsamt, enligt IEA. Bilden är från en vindkraftsfarm i Wyoming i USA.Foto: Matt Young/AP/TT

En energimarknad i kris och ett stundande ödesmättat möte om klimatet. Mot den bakgrunden publicerar Internationella energiorganet sin årliga rapport World Energy Outlook som innehåller en rad varningar om den väg som den globala energipolitiken fortfarande befinner sig på.

Rapporten beskrivs som en handbok för klimatkonferensens deltagare, som kommer att pressas om beslutsamma åtgärder för att nå Parisavtalets mål att begränsa uppvärmningen till under 2 grader, helst 1,5 grader jämfört med förindustriell tid.

Annons

Förnybara energikällor som sol och vind fortsätter att växa och elfordonsbranschen blomstrar. Men IEA varnar ändå för att den globala energiomställningen går alldeles för långsamt för att världen verkligen ska kunna tackla klimatförändringarna.

Om inget förändras spår energiorganet en uppvärmning på 2,6 grader år 2100.

Bör skala upp

"Världens enormt uppmuntrande rörelse mot ren energi ställs mot det envisa fasthållandet av fossila bränslen i våra energisystem", skriver IEA-chefen Fatih Birol i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Regeringar måste lösa detta vid COP26 genom att ge en tydlig och omisskännlig signal om att de är fast beslutna om att snabbt skala upp framtidens rena och robusta teknik. De sociala och ekonomiska fördelarna med att påskynda en ren energiomställning är enorma och kostnaderna för passivitet är ofantliga."

Den senaste tiden har energipriserna nått rekordnivåer och Asien, Europa och USA tampas med energibrist. Efterfrågan på fossilt bränsle som kol och olja har också ökat när världen försöker återhämta sig från pandemins ekonomiska konsekvenser. Det gör att årets utsläppsökningar ser ut att bli de näst största i historien, enligt rapporten.

IEA framhåller att sol, vind och vatten tillsammans med bioenergi måste utgöra en större andel av investeringarna i energi efter pandemin.

Lång väg

Förra året utgjorde fossila bränslen som kol, gas och olja nästan 80 procent av världens energiförsörjning medan förnybar energi bara stod för 12 procent. Det innebär att det är lång väg kvar för att ha en chans att nå målen i Parisavtalet – vilket krävs för att undvika de värsta effekterna av klimatförändringarna.

Enligt IEA bör de globala utsläppen nå netto noll 2050 och då krävs enligt energiorganet att investeringarna i rena energiprojekt och infrastruktur mer än tredubblas de kommande tio åren.

Rapporten pekar också på att otillräckliga investeringar kan komma att leda till ytterligare osäkerhet på energimarknaden i framtiden.

Fakta: COP26 i Glasgow

FN:s klimattoppmöte COP26 kommer att hållas i Glasgow i Skottland den 31 oktober till den 12 november. Det skulle egentligen ha hållits i november förra året men sköts upp på grund av pandemin.

På mötet ska länderna förhandla om hur Parisavtalet ska genomföras och hur ambitionerna kan höjas i klimatpolitiken.

Frågan om utsläppshandel i den så kallade regelboken för Parisavtalet kunde inte lösas på COP25 utan kommer i stället att tas upp på det här mötet, tillsammans med en rad andra frågor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons