GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vårdyrken hetast på arbetsmarknaden

Vårdyrken, poliser och förskollärare är riktigt heta på arbetsmarknaden, liksom snickare och plåtslagare.
Ekonomi • Publicerad 19 maj 2022
Vårdyrken är heta på arbetsmarknaden. Arkivbild.
Vårdyrken är heta på arbetsmarknaden. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsförmedlingen presenterar en uppdaterad prognos för framtidsutsikterna för 180 olika yrken fram till 2026.

Det visar sig att vårdyrken fortfarande är mycket, mycket heta på arbetsmarknaden. Utsikterna till att få jobb är också mycket stora för undersköterskor, sjuksköterskor och fysioterapeuter, bland annat.

Men det är inte den enda yrkesgruppen som kommer att ha lätt att få jobb. Även byggsektorn ropar efter folk.

Plåtslagare, golvläggare, plattsättare, målare, snickare och vvs-montörer skriker arbetsgivarna efter och prognoserna för jobb är mycket goda.

Förskollärare och yrkeslärare är också efterfrågade på arbetsmarknaden, liksom poliser, tandläkare och vissa it-yrken.

Men för några yrken är utsikterna till jobb mindre bra. Det gäller till exempel fastighetsmäklare, kundtjänstpersonal och köksbiträden.

Enligt Arbetsförmedlingen är utbildning den viktigaste faktorn för att kunna få ett jobb. Minst gymnasieutbildning, men även mer specifika yrkesutbildningar är nödvändiga i de flesta fall.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.