Annons

Vårdpersonal kan få vaccin tidigare

Vaccinering av vårdpersonal kan tidigareläggas, meddelar Folkhälsomyndigheten. Det kan exempelvis handla om personal på iva.
Coronaviruset • Publicerad 5 januari 2021
Folkhälsomyndigheten meddelar att vaccinering för viss vårdpersonal kan tidigareläggas. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten meddelar att vaccinering för viss vårdpersonal kan tidigareläggas. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Enligt myndighetens rekommendationer bör de som har störst risk att bli allvarligt sjuka eller avlida i covid-19 vaccineras först, vilket inneburit äldre människor på särskilda boenden eller boende hemma med hemtjänst samt den kommunala vård- och omsorgspersonalen.

– Vårt grundläggande mål är att minska antalet personer som blir allvarligt sjuka eller avlider. Det gör man bäst genom att skydda de som bor på särskilda boenden. Det är fortfarande den största prioriteringen, säger Tegnell.

Läget förändrat

Annons

Men på grund av den höga belastningen i den regionala hälso- och sjukvården kan det behövas en tidigareläggning av vaccinering för viss vårdpersonal lokalt, exempelvis personal på iva, uppger Folkhälsomyndigheten.

– Om man delvis låter den första fasen med säbo och personalen där att överlappa med fas två där sjukvårdspersonal ingår så är inget som går emot den grundläggande prioritering som vi har rekommenderat.

Tegnell uppger att läget kring coronaviruset i Sverige har förändrats den senaste tiden:

– När vi inledde arbetet för en månad sedan var det tydligt vilka vi behövde nå för att få en så bra effekt som möjligt. Nu har situationen tyvärr försämrats och vården är hårt pressad och vi måste lyssna på det, säger han.

Regionerna bestämmer

– Sedan behöver vi ha en fortsatt dialog för att skapa en förståelse för vad vaccinet kan åstadkomma för intensivvårdspersonal och vad det inte kan åstadkomma, säger han.

Enligt Tegnell är det upp till regionerna att bestämma och planera när vårdpersonal i så fall kan vaccineras.

– Det här är en rekommendation från vår sida, säger han.

Fakta: Fas 1 av vaccinationerna

I den första vaccinomgången, i januari och februari, planeras följande grupper prioriteras i Sverige:

Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst.

Personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård och övrig omsorgspersonal som arbetar nära personer enligt ovan.

Vuxna som bor tillsammans med personer som har hemtjänst.

Folkhälsomyndigheten meddelade den 5 januari att vaccinering mot covid-19 kan tidigareläggas för viss vårdpersonal, exempelvis iva-personal. Detta bör ske parallellt med vaccinationerna i fas 1.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons