Annons

Vården av djur får vänta – veterinärer saknas

Skjut upp planerade eller förebyggande besök hos veterinären. Det är uppmaningen till landets djurägare.
Den svenska djursjukvården är sedan flera år hårt pressad. Och sommaren väntas bli extra tuff på grund av bristen på veterinärer.
Vård • Publicerad 17 juni 2021
Veterinärbristen är ett faktum, nu ska regeringen utreda hur man kan få bukt med problemen inom djursjukvården. Arkivbild.
Veterinärbristen är ett faktum, nu ska regeringen utreda hur man kan få bukt med problemen inom djursjukvården. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) anser att regeringen har agerat men att utvecklingen med stora tekniksprång och fler djur varit svår att förutse. Arkivbild.
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) anser att regeringen har agerat men att utvecklingen med stora tekniksprång och fler djur varit svår att förutse. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Bemanningsbristen har länge varit ett problem, och det är framför allt vården av hund och katt som blir lidande. Arkivbild.
Bemanningsbristen har länge varit ett problem, och det är framför allt vården av hund och katt som blir lidande. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Veterinären Anna Tidholm känner igen det pressade läget inför sommaren, "Det här är inget nytt" säger hon.
Veterinären Anna Tidholm känner igen det pressade läget inför sommaren, "Det här är inget nytt" säger hon.Foto: Fredrik Persson/TT

– Vi vet att sommaren kommer att bli väldigt väldigt utmanande, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till TT.

Landsbygdsministern träffade förra veckan företrädare för veterinärbranschen och ansvariga myndigheter för att diskutera den svåra situationen i djursjukvården. Nu tillsätter regeringen en utredning för att försöka komma tillrätta med problemen, som bland annat rör just bemanningsbristen.

Annons

Branschen har länge larmat om en ohållbar situation, inte minst inför sommaren 2020 då mottagningar liksom nu tvingades stänga eller begränsa sina öppettider i brist på personal.

Under de senaste åren har man kunnat läsa om djur som dör i brist på vård i tid.

TT: Varför tillsätter ni utredningen först nu?

– Det här är ett problem som växt över tid men det har accelererat på senare tid, säger Jennie Nilsson.

Fler husdjur

Landsbygdsministern pekar ut en rad orsaker. Sedan 2019 uppges andelen husdjur ha ökat med 15 procent, där framför allt hästar, hundar och katter blivit fler.

Samtidigt har vården tagit stora kliv framåt.

– Det finns markant fler djur men det går också att göra så mycket mer i dag mot vad man kunde för några år sedan, det har varit en väldigt väldigt snabb teknikutveckling när det gäller diagnostikverktyg och behandlingsmetoder, som innebär att man nästan kan behandla ett djur för allt som man kan behandla en människa för.

TT: Hade det gått att förebygga personalbristen?

– Det är svårt att säga, det är säkert så att man hade kunnat förutse delar av det här, men jag tror nog att kombinationen av saker som händer just nu hade varit svår för alla att förutse. Utvecklingen har varit starkare än vad vi har kunnat möta med att utbilda veterinärer, även om vi i dag har fler veterinärer än vad vi hade för bara några år sedan.

Har agerat

Jennie Nilsson anser att man har agerat och att åtgärderna gett effekt, men att de inte varit tillräckliga.

Annons

Pengar till Sveriges lantbruksuniversitet för att öka antalet utbildningsplatser samt ekonomiskt stöd till distriktsveterinärerna tillhör några av åtgärderna. Man har också haft en diskussion med branschen för att kunna hantera behörighet för veterinärer med utländska utbildningar, något som pekats ut som en outnyttjad resurs.

– Det är inte en isolerad fråga som är problemet utan vi har en marknad som inte fungerar som den borde.

"Väldigt bekymmersamt"

Utredningen löser inte den akuta situationen på kort sikt. Enligt landsbygdsministern har klinikerna planerat sin beredskap och jour utifrån sina egna premisser.

– Så det ser väldigt bekymmersamt ut, säger hon.

TT: Vad säger ni till alla oroliga djurägare inför sommaren?

– Det kommer att krävas mycket av aktörerna för att hantera det, men min bild är att man är villig att kraftsamla för att hitta en situation med en rimlig nivå. Men det kommer inte att vara den situation som vi är vana vid. Om du tänkt kastrera din katt eller göra planerade eller förebyggande besök är det klokt att planera de besöken till hösten, säger Jennie Nilsson.

"Orimligt för djurägarna"

Anna Tidholm, veterinär på djursjukhuset Albano, är positiv till utredningen. Hon bekräftar det tuffa läget inför sommaren. Tiderna till specialistmottagningarna är få.

– Det här är inget nytt, men det som stökat till det speciellt i år är att flera av de stora djursjukhusen, till och med Veterinärhögskolan, stänger och tar inte emot på nätterna, säger hon.

Vård av hästar och kor – som utförs av den statliga organisationen Distriktsveterinärerna – har tillsyn dygnet runt, men för hundar och katter saknas detta. En klinik i Stockholm respektive Göteborg är två av få mottagningar som har öppet nattetid.

– Det är lite orimligt för djurägarna, säger Anna Tidholm.

Annons

– Det finns ju ingen lag i Sverige som tar hand om smådjur. Vi har fri etableringsrätt och kan sätta vilka öppettider vi vill, vi har alltid haft jour, men det är inget som tvingar oss till det.

Fakta: Regeringens utredning

Regeringen ska utreda hur man ska lösa bristen på djurhälsopersonal och hur man klarar statens åtagande att säkerställa en väl fungerande organisation vid utbrott av smittsamma djursjukdomar och vård av djur i hela landet, dygnet runt. I dag finns obalanser mellan regioner och djurslag.

De regler som finns i dag infördes för över tio år sedan och regeringen vill göra en bred översyn av hela området.

Veterinärernas arbetsmiljö och upplevda utsatthet ingår också i utredningen. Att införa ett verksamhetsansvar, istället för dagens individansvar, framhålls som en idé.

Utredningen ska även kartlägga konsumenternas möjligheter att jämföra kostnader samt regler för införandet av verksamhetstillsyn och en bedömning av om tillsynen bör avgiftsfinansieras.

Märit Bergendahl, chefsrådman vid Göteborgs tingsrätt, kommer att leda utredningen som ska vara färdig oktober 2022.

Källa: Regeringen

Fakta: Regeringens utredning

Från och med hösten 2021 antas 100 studenter per år till programmet för djursjukskötare.

103 studenter antas årligen till veterinärutbildningen. Av dem utexamineras cirka 80–85 veterinärer per år.

I år är det fler än vanligt som går i årskurs 5, som alltså inte färdiga med utbildningen, som ansökt till Jordbruksverket för att arbeta som tillförordnade veterinärer under sommaren 2021 – cirka 58 stycken.

Varje år utbildar sig lika många svenskar vid veterinärskolor utomlands.

Källa: Sveriges lantbruksuniversitet, Anna Tidholm

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons