Annons

Vårdchefer fälls även i hovrätten

Brott • Publicerad 8 september 2023
Två chefer vid ett vårdbolag fälls även i hovrätten för brott mot meddelarfriheten. Arkivbild.
Två chefer vid ett vårdbolag fälls även i hovrätten för brott mot meddelarfriheten. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Två tidigare chefer på det privata vårdföretaget Attendo fälls i hovrätten för att ha brutit mot meddelarfriheten, rapporterar Sverige Radio.

Totalt åtalades tre chefer på företaget för brott mot meddelarfriheten i april 2022 och i oktober dömdes två av de tre åtalade. Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom.

Annons

Det var under pandemin som en anställd på företaget slog larm till medier om brister i smittskyddet på ett äldreboende. Vårdbiträdet fick då en varning av sin arbetsgivare med hänvisning till att hon hade brutit mot lojalitetsplikten.

I offentlig vård har personalen meddelarskydd, det vill säga en grundlagsskyddad rätt att anonymt lämna information till massmedier. Meddelarskydd gäller även för anställda i privata bolag som finansieras med offentliga medel, som Attendo.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons