Annons

"Det är en annan typ av pandemi"

Covid-19-pandemin har gått in i ett nytt skede, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Men den är definitivt inte över, och Socialstyrelsen beskriver läget i vården som fortsatt ansträngt.
Coronapandemin • Publicerad 3 februari 2022
Andel vaccinerade med tre doser per åldersgrupp.
Andel vaccinerade med tre doser per åldersgrupp.Foto: Johan Hallnäs
Covidvaccineringen rullar på. Arkivbild.
Covidvaccineringen rullar på. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det är en annan typ av pandemi med en annan typ av belastning på samhället, säger Tegnell på en myndighetsgemensam pressträff.

Han upprepar det som regeringen redan meddelat tidigare på torsdagen: Att de flesta restriktioner avvecklas den 9 februari och att covid-19 framöver inte längre ska klassas som samhällsfarlig.

Annons

TT: Kan ni införa restriktioner även när det inte klassas som en samhällsfarlig sjukdom, om det skulle blåsa upp igen?

– Det är en blandad kompott. Vissa kan vi definitivt införa, för de grundar sig inte på den klassningen utan är mer kopplade till de speciallagar som har tagits fram, säger Tegnell.

Han säger vidare att det går mycket snabbare att klassa en sjukdom som samhällsfarlig än att klassificera den som icke-samhällsfarlig.

– Det kan göras på någon enstaka dag.

Ansträngt inom vården

Det är fortsatt en ansträngd situation inom vård och omsorg, främst till följd av sjukfrånvaro bland personalen, säger Urban Lindberg, avdelningschef på Socialstyrelsen.

– Däremot har prognoserna för hur det kommer att utvecklas framöver förbättrats.

2 109 patienter vårdas nu på sjukhus med covid-19, en ökning med 7,5 procent jämfört med förra veckan.

Urban Lindberg jämför med perioden mellan vecka 52 förra året och vecka 2 i år då ökningen var 40 procent.

Topp nådd

Tegnell betonar att pandemin definitivt inte är över.

– Möjligen har vi nått något slags topp, säger han.

Annons

– Brasklappen är att vi har en mer begränsad möjlighet och indikation för testning än tidigare, säger Tegnell.

Den senaste veckan var 45 procent av alla tester positiva.

En kurva visar hur andelen ovaccinerade som behöver iva-vård minskar.

– Den knicken är ett tecken på den nya varianten omikron, som är betydligt mindre farlig när det gäller att hamna på iva.

Antalet avlidna ökar, men dödligheten har inte alls stigit på samma sätt som under tidigare vågor, säger Tegnell.

Stanna hemma vid sjukdom

Fortfarande gäller att stanna hemma om man är sjuk. Ovaccinerade behöver vara extra försiktiga. Arbetsgivare ska förbereda för en successiv återgång till arbetsplatserna. För allmänheten rekommenderas att inte alls testa sig från den 9 februari.

TT: När tror du alla är tillbaka på jobbet igen?

– Det är nog väldigt olika från arbetsplats till arbetsplats. På många kommer man inte att vara tillbaka på ett tag, säger Tegnell.

Han får en fråga om myndigheten kan vara säker på att vi nått toppen och om det är rätt läge att öppna när "bara" 50 procent av de över 18 är vaccinerade med tre doser.

– Vi har nått betydligt längre med vaccination inom de viktiga grupperna äldre och riskgrupper. Med det tycker vi att riskerna för att vi skulle få en ökad vårdbelastning är små, säger han.

Annons

Fakta: Hälften fått dos tre

Över hälften av Sveriges vuxna befolkning har nu fått en tredje dos covidvaccin.

Totalt har 4 156 020 personer, 18 år och äldre, fått en tredje dos, vilket motsvarar 50,3 procent av befolkningen i den åldersgruppen. Det framgår av Folkhälsomyndighetens statistik, som baseras på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

I åldersspannet från tolv år och uppåt har sammanlagt 7 520 144 personer fått minst två vaccindoser. Det motsvarar 83,6 procent av befolkningen i åldersgruppen.

Hittills har totalt 16 100 smittade personer avlidit under pandemin.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons