Annons

Varannan lärare fysiskt attackerad av elever

Varannan lärare upp till årskurs 6 har utsatts för fysiskt våld av elever, enligt en ny rapport.
Lärarförbundet riktar nu skarp kritik mot politikerna.
Utbildning • Publicerad 19 oktober 2021
Många lärare har utsatts för fysiskt våld av elever, enligt en ny rapport. Arkivbild.
Många lärare har utsatts för fysiskt våld av elever, enligt en ny rapport. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet. Arkivbild.
Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Hot och våld hör till vardagen för lärare på fritidshem, i förskoleklasser och i årskurserna 1–6, visar rapporten från Lärarförbundet.

Av de drygt 1 000 lärarna som svarat på webbenkäten har närmare hälften blivit utsatta för fysiskt våld av elever och sju av tio hamnat i situationer där elever betett sig aggressivt eller allmänt hotfullt.

Annons

En motsvarande undersökning bland förbundets arbetsplats- och skyddsombud gav samma bild. Det är ett underbetyg till politiken, anser Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

– Det behöver inte vara så här. Men det är tveklöst en konsekvens av att politikerna har sparat på skolan i alldeles för många år, säger hon.

– Det här är inte bara skolor i socialt utsatta områden och det handlar inte bara om vissa elever, utan det förekommer på alla typer av skolor i hela landet.

Oro och ångest

Redan i våras publicerade Lärarförbundet en rapport med ungefär samma lägesbild från lärare på högstadiet, gymnasiet och inom vuxenutbildningen. Men att hot och våld är så pass vanligt även i de yngre åldrarna är oroande, enligt Johanna Jaara Åstrand.

– Debatten handlar ofta om tonåringar som hamnat på glid. Men det här visar ju att problemen finns redan när barnen börjar skolan, säger hon.

Enligt undersökningen har var femte lärare funderat på att lämna yrket på grund av situationen. Utöver fysiska skador berättar lärarna även om sömnsvårigheter, oro och ångest.

– Det är många lärare som vittnar om att det är otroligt sorgligt och man är upprörd över att det förekommer våld. Men att se barn i den här åldern i sådan här affekt gör lika ont som slagen.

Nu kräver Lärarförbundet att politikerna tar situationen på allvar – vilket i förlängningen handlar om mer pengar.

Mindre grupper

Bland kraven finns att skolorna måste kunna ge särskilt stöd till alla elever som behöver det och att kunna minska gruppstorlekarna.

– Alla de här insatserna behöver resurser. Men trots att vi har politiker som adresserar problemet har vi hittills inte sett beslut om ökade resurser som kan komma åt problemen, säger Johanna Jaara Åstrand.

Annons

– Vi menar att det är ett svek mot Sveriges elever och lärare.

Fakta: Undersökningarna

Lärarförbundet genomförde i våras två parallella undersökningar med hjälp av Kantar Sifo.

En enkät skickades till 2 247 medlemmar i förbundets medlemspanel, varav 48 procent svarade. I rapporten ingår svar från 1 054 lärare som arbetar i förskoleklass, fritidshem eller i årskurs 1– 6.

Därutöver skickades en enkät till 5 940 av förbundets arbetsplats- och skyddsombud. Där svarade 51 procent, varav totalt 1 390 ombud svarade att de har sina uppdrag i förskoleklass, fritidshem eller i årskurs 1–6.

Källa: Lärarförbundet

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons