Annons

Vapenhandeln ökar – Saudiarabien köper mest

Vapen • Publicerad 9 mars 2020
Anhängare till Houthirebellerna i Jemen höjer sina vapen i landets huvudstad Sanaa. Arkivbild.
Anhängare till Houthirebellerna i Jemen höjer sina vapen i landets huvudstad Sanaa. Arkivbild.Foto: Hani Mohammed/AP/TT

Den internationella vapenhandeln ökade med 5,5 procent mellan åren 2015–2019, jämfört med de fem föregående åren, enligt fredsforskningsinstitutet Sipri. Handeln drivs framför allt av USA och Saudiarabien.

En dryg tredjedel av vapnen såldes till Mellanöstern, dit importen ökade med över 60 procent. Saudiarabien är med marginal det land i världen som köper mest vapen. Landet ökade sin vapenimport med 130 procent de senaste fem åren och står för 12 procent av de globala vapeninköpen.

Annons

Samtidigt trappade världens överlägset största vapenexportör USA upp sin försäljning med 23 procent och landet står nu för över en tredjedel av den globala vapenexporten. Hälften av de amerikanska vapnen såldes till Mellanöstern, med Saudiarabien i spetsen.

Även Ryssland, Frankrike, Tyskland och Kina placerar sig i topp i antal exporterade vapen. Alla de länderna ökade sin handel under perioden, förutom Ryssland. Frankrikes export ökade med 72 procent och utgör nu strax under åtta procent av världshandeln.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons