Annons

Väntetider för operation ökar kraftigt

Coronaviruset • Publicerad 1 juli 2020
Knäoperationer hör till de som ställts in mest. Arkivbild.
Knäoperationer hör till de som ställts in mest. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon / TT

Väntetiden för en planerad operation har ökat kraftigt sedan vården tvingades till omprioriteringar på grund av covid-19, rapporterar Ekot. De långa köerna väntas hålla i sig även i höst.

– Det är svårt att överblicka men jag skulle tro att det handlar om i runda tal tre månaders längre väntetid som det ser ut just nu. Och sen har vi inte sett hur det kommer i gång till hösten heller, säger Gunnar Enlund, överläkare på Akademiska sjukhuset och biträdande registeransvarig för Sveriges perioperativa register.

Annons

I mitten på mars väntade 113 000 personer på en operation. Tre månader senare, veckan före midsommar, hade kön vuxit med nästan 60 procent – till 180 000 personer.

Framför allt är det ortopediska operationer, som knä-, fot- och höftleder, som fått skjutas upp. Men även öron näsa hals-besvär, galloperationer och ljumskbråck har fått vänta.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons