Vänsterpartiet KU-anmäler Wallström

Politik Artikeln publicerades
Den tidigare utrikesministern Margot Wallström (S) KU-anmäls av Vänsterpartiet. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Den tidigare utrikesministern Margot Wallström (S) KU-anmäls av Vänsterpartiet. Arkivbild.

Vänsterpartiet KU-anmäler den tidigare utrikesministern Margot Wallström (S) – efter det att åtal väckts mot förra Kinaambassadören.

Partiet vill klargöra Wallströms agerande i samband med de möten som Sveriges tidigare ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, arrangerade i januari i år kring den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Efter mötet på Sheraton när det avslöjades kom det fram nya uppgifter i media hela tiden, och det visade sig att den bild som utrikesministern och hennes kabinettssekreterare gav inte stämde i alla delar, säger Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, till TT.

Lindstedt har åtalats för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt för att ha anordnat ett möte på hotell Sheraton i Stockholm med kinesiska affärsmän och den fängslade bokförläggarens dotter Angela Gui i ett försök att få Gui Minhai frisläppt.

Margot Wallström och utrikesdepartementet, UD, har förnekat kännedom om mötesplanerna och att ambassadören var i Sverige vid tidpunkten, något som Vänsterpartiet ifrågasätter.

– Nu när det har väckts åtal mot den förra kinaambassadören bör man utreda vad man på UD visste och när, säger Svenneling.

Uppgifter som framkommit i förundersökningen ligger inte bakom partiets beslut att KU-anmäla Wallström. Vänsterpartiet har i stället inväntat att åtal skulle väckas mot den tidigare Kinaambassadören, säger Svenneling.

– Jag hoppas att KU granskar och tydliggör, och att de leder till att UD blir tydligare i sin styrning av sina ambassadörer.

– Vi kan inte ha ambassadörer som går runt och har egna idéer om hur man ska få svenska samvetsfångar fria.

Rättad: I en tidigare version av artikeln fick Angela Gui fel efternamn.

Fakta

Bakgrund: Möte i januari

Mötet ägde rum i Stockholm den 24–25 januari 2019, med Anna Lindstedt som arrangör. Förutom Angela Gui var också kinesiska affärsmän med, som enligt åklagaren "företrädde den kinesiska statens intressen".

Angela Gui berättade i SVT:s Agenda att Lindstedt skulle ha varit beredd att gå med på att intervjuas i svensk tv och berätta om den ljusa framtiden för svensk-kinesiska relationer – om Gui Minhai släpptes fri.

Samtidigt skulle ambassadören be om ursäkt för ett inslag i SVT:s satirprogram Svenska Nyheter om hur kinesiska turister behandlades i Stockholm.

"Brottet har inneburit fara för Sveriges fredliga förhållande till Kina", skriver åklagaren, och hävdar att Lindstedt begått handlingen med uppsåt.

Utrikesdepartementet hävdar att ingen där ska ha haft kännedom om mötet.

Visa mer...