Våldsdåd får ungdomar att söka sig till city
På bästa träningstid, bland barn och ungdomar, skjuts en ung man till döds vid Mälarhöjdens IP i södra Stockholm. Med dådet på onsdagskvällen passerades ytterligare en gräns.
– Vi ser en utveckling där det skjuts i våra bostadsområden, nära skolor, i centrumanläggningar och nu också vid idrottsplatser. Det är helt oacceptabelt. Idrotten, skolan och trygga vuxenkontakter ska ju vara skyddande faktorer för barnen, säger Pia Bodén.
Hon är biträdande enhetschef vid socialförvaltningens ungdomsjour, med ansvar för den uppsökande verksamheten bland ungdomar i riskmiljöer. Hon och hennes medarbetare tvingas konstatera att våldsdåden sker allt oftare, med allt yngre offer och förövare.
– Självklart berör det väldigt många barn och ungdomar i Stockholm och även i hela Sverige, säger hon.
In till centrum
Ungdomsjouren i Stockholm har också sett en annan tydlig trend under 2023: Ungdomar söker sig bort från sina hemmakvarter.
– Ungdomar tar sig i större utsträckning till de centrala delarna av Stockholm, som Sergels torg. Det blir särskilt tydligt när det händer allvarliga våldsbrott. De känner sig otrygga i sin stadsdel. Det finns en oro för att bli förväxlad som måltavla. Detta är nytt för oss, säger Pia Bodén.
Sergels torg, förknippat med droghandel, ses alltså som säkert. Men är ungdomarna tryggare där?
– I termer av skjutningar i offentlig miljöer så sker det i mindre utsträckning i centrala staden, men annars är det nog väldigt individuellt. Därför är det viktigt att vi möter ungdomarna där, och att det finns en väl fungerande samverkan mellan stadsdelen och polisen, säger Pia Bodén.
Intensivt arbete
Hon har full förståelse om dådet vid Mälarhöjdens IP får föräldrar att känna oro och kanske hålla sina barn hemma från träningar.
– Det är en fruktansvärd händelse och en oacceptabel situation. Men det finns många människor som arbetar intensivt för att kunna trygga våra idrottsanläggningar. Som förälder kan man ha en dialog med barnets idrottsförening, hålla sig informerad om utvecklingen, prata med andra föräldrar och vara uppmärksam på de instruktioner som ges, säger Pia Bodén.