Annons

Vakt filmade berusade – döms till böter

En man som arbetat som ordningsvakt i Nordstans köpcenter döms för att tagit bilder på berusade eller drogpåverkade personer i arresten, skriver .
Brott • Publicerad 2 december 2020
En ordningsvakt i Nordstans köpcenter filmade berusade personer i arresten och lade ut bilder på Facebook. Nu döms han för olaga integritetsintrång. Arkivbild.
En ordningsvakt i Nordstans köpcenter filmade berusade personer i arresten och lade ut bilder på Facebook. Nu döms han för olaga integritetsintrång. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

Vakten lade ut bilder och filmer på de omhändertagna på sin Facebooksida. Vissa låg utslagna på golvet, andra hade fått handfängsel. Men en kollega reagerade och gjorde en polisanmälan.

Nu har mannen dömts i Göteborgs tingsrätt. Straffet blir villkorlig dom och 60 dagsböter för olaga integritetsintrång.

Annons

Han har även fråntagits sitt förordnande som ordningsvakt.

Mannen har nekat till brotten, med hänvisning till att de filmade eller fotograferade personerna gett honom tillstånd att lägga ut materialet. Han hävdar också att han ville underrätta kollegor om vad som hände i tjänsten.

Men tingsrätten påpekar att personerna i arresten befunnit sig i en mycket utsatt situation, där de kunnat identifieras på bilderna.

"Med tanke på de kommentarer som skrivits under bilderna är det uppenbart att bilderna inte lagts ut i något lärande eller undervisande syfte", står det också i domen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons