Annons

Våg av falska larm stör Malmöpolisen

Brott • Publicerad 2 oktober 2020
En våg av falska larm har drabbat Malmö. Arkivbild.
En våg av falska larm har drabbat Malmö. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Den senaste tiden har en rad falska larm om skottlossningar, grova våldsdåd och bränder i Malmö ringts in till SOS Alarm och lett till stora utryckningar.

– Falsklarmen innebär att polis, ambulans och räddningstjänst har stora resurser på platser där det inte behövs. Och då får personer som verkligen behöver hjälp vänta, säger Jimmy Modin, Malmöpolisens presstalesperson, till Sydsvenskan.

Annons

Bland annat har falsklarmarna den senaste veckan ringt om att en kvinna skjutits och låg på marken svårt skadad i Rosengård, man har larmat om att en skola stod i brand och att en person var i färd med att hoppa från ett höghus.

Brottet falskt larm kan ge upp till ett års fängelse men uppringarna är svåra att spåra. Larm i helgen hade till exempel ringts in från mobiler utan simkort.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons