Annons

Vädersäkra elledningar dröjer

Samhälle • Publicerad 27 februari 2020
Tusentals abonnenter i södra Sverige saknade el efter stormen Gudrun år 2005. Arkivbild.
Tusentals abonnenter i södra Sverige saknade el efter stormen Gudrun år 2005. Arkivbild.Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Stormar och fallande träd – efter långvariga strömavbrott efter stormar som Gudrun hamnade arbetet med att vädersäkra elledningar i fokus. Men även om tusentals ledningar grävts ner eller isolerats återstår mycket att göra, rapporterar SVT Nyheter Småland.

Eon, som ansvarar för merparten av landsbygdsnäten i Kalmar och Kronobergs län, har vädersäkrat 98 procent i Kronoberg, och kvar finns bara 330 mil att säkra.

Annons

I Kalmar län återstår 7 procent av ledningarna – ett arbete som dock kan ta 4–5 år. På Öland går arbetet långsammare, där har 87 procent av ledningarna vädersäkrats.

– Totalt sett satsar vi en kvarts miljard varje år i Kronobergs län och Kalmar län, just nu går 100 miljoner kronor av dem till projekt på Öland för att vi ska komma i fatt, säger Mats Andersson, distributionsansvarig på Eon, till SVT.

I städer som exempelvis Växjö och i större tätorter som Borgholm sköter lokala elnätsföretag för ledningarna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons