Annons

V: Slopa karensdagen för sjuka

Vänsterpartiet föreslår i sitt budgetalternativ att karensdagen i sjukförsäkringen tas bort helt liksom småföretagens ansvar för sjuklön.
Och det ska inte kosta mer än 2 000 kronor per år att gå till tandläkaren, genom ett högkostnadsskydd.
Politik • Publicerad 6 oktober 2020
Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.
Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.Foto: Amir Nabizadeh/TT

– Det är orimligt dyrt att gå till tandläkaren i dag, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson på en pressträff om partiets budgetmotion.

V föreslår att skatterna höjs med 33 miljarder på kapital och förmögenheter. Totalt föreslår V skattehöjningar i olika former på 72 miljarder.

Annons

Det ska minska den ekonomiska ojämlikheten.

– Vi höjer för höginkomsttagare och för dem med stora tillgångar och sänker för dem med låga inkomster. Ingen med inkomster under 40 000 kronor i månaden får höjd skatt, säger Andersson.

På inkomster över 65 000 kronor i månaden respektive 80 000 höjs inkomstskatten i olika steg.

Stoppar inte skattesänkning

Som väntat säger partiet nej till regeringens och samarbetspartiernas förslag om sänkta arbetsgivaravgifter för unga mellan 19 och 23 år, ett förslag som går på 9 miljarder i minskade intäkter på årsbasis. V har sagt att de vill försöka stoppa förslaget i riksdagen, men Moderaterna sade på tisdagen nej till att ställa upp på V:s initiativ, trots att inte heller de tror att skattesänkningen är effektiv. M vill inte rycka ut ett enskilt skatteförslag.

Tidigare har Sverigedemokraterna sagt sig vara villiga att stödja V:s initiativ och även Kristdemokraterna är emot regeringens förslag. Men M:s stöd hade krävts för att kunna stoppa förslaget.

Lika skatt

V vill införa en avdragsrätt för avgiften till a-kassan. Partiet föreslår också att skatten ska vara lika för den som har inkomster från arbete och den som har sjukpenning, i dag betalar den som har sjukpenning mer i skatt.

V föreslår också satsningar på vård, omsorg och skola med tolv miljarder 2021 och extra stöd till små kommuner i landsbygden på nära två miljarder.

Totalt har V förslag om 40 miljarder i olika stöd och tillskott till kommunerna och deras verksamhet.

Enligt partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson lägger V 70 miljarder mer än regeringen på reformer 2021.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons