V: Regeringen måste få Norge att öppna gränsen

Vänsterpartiet vill att riksdagen uppmanar regeringen att se till att Norge öppnar gränsen för samtliga gränspendlare. I dag tillåter Norge bara dagpendlare.
Politik • Publicerad 2 mars 2021
Regeringen måste få Norge att öppna gränsen för alla arbetspendlare, anser Vänsterpartiet. Arkivbild.
Regeringen måste få Norge att öppna gränsen för alla arbetspendlare, anser Vänsterpartiet. Arkivbild.Foto: Torstein Bøe/NTB/TT

I ett förslag till utskottsinitiativ i näringsutskottet vill Vänsterpartiet att regeringen även ska få den norska regeringen att snarast kompensera de svenska gränspendlare som drabbats ekonomiskt. Om detta inte går bör regeringen bistå de drabbade ekonomiskt och i efterhand begära kompensation från den norska regeringen.

Den norska regeringen stängde gränsen för svenska gränspendlare helt i slutet av januari. Motivet var att man ville minska smittspridningen. Efter förhandlingar mellan den norska och svenska regeringen öppnades gränsen nyligen för dagpendlare. För veckopendlare som bor i Norge under arbetsveckorna är gränsen fortfarande stängd.

Pendlarna har stått utan lön eftersom de inte kunnat utföra sitt arbete i Norge. De har heller inte varit berättigade till vare sig permitteringsstöd eller arbetslöshetsersättning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.