Annons

Utskotts-ja till extra äldreomsorgsmiljarder

Finansutskottet har nu gett klartecken till det gemensamma M-KD-V-initiativet om extrapengar till äldreomsorgen i budgeten för 2021.
Politik • Publicerad 6 april 2021
Finansutskottet har gett klartecken till extramiljarder till äldreomsorgen. Arkivbild.
Finansutskottet har gett klartecken till extramiljarder till äldreomsorgen. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

På tisdagen gav utskottet grönt ljus till att skjuta till 4,3 miljarder kronor till äldreomsorgen i vårändringsbudgeten.

Pengarna ska bland annat gå till att omvandla timanställningar till fasta tjänster för mer kontinuitet och ett investeringsstöd för fler trygga boenden för äldre.

Annons

M-KD-V motiverar initiativet med att det är dags att börja åtgärda de brister som Coronakommissionen pekat på i sin första rapport.

Förslagen kommer att öka det statliga lånebehovet med 4,3 miljarder kronor, men finansutskottet anser att det är motiverat i den krissituation som Sverige befinner sig i.

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har skrivit ett särskilt yttrande där de pekar på att det är olyckligt att frångå den ordinarie budgetprocessen. I sak håller de dock med om att äldreomsorgen kommer att behöva mer resurser framöver.

De lyfter också fram att regeringen tillsammans med samarbetspartierna C och L redan avsatt ett permanent tillskott på 4 miljarder till äldreomsorgen i budgeten för 2021.

Riksdagen röstar om extrapengarna den 7 april.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons