Annons

Utredare: Registrera alla skulder och tillgångar

Ett nytt register bör inrättas med information om hushållens alla tillgångar och skulder, enligt en utredning som överlämnas till finansministern på torsdagen.
Ekonomi • Publicerad 2 november 2022
Ett register över hushållens skulder och tillgångar kan användas för att utforma lämplig ekonomisk politik. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Utredningen föreslår att Statistiska centralbyrån (SCB) ges i uppgift att konstruera och förvalta det nya registret. Finansiella institut som banker och fondbolag åläggs viss rapporteringsskyldighet till SCB, skriver Roine Vestman, nationalekonom och expert i utredningen, på Dagens Nyheters debattsida.

Åtkomsten till anonymiserade uppgifter i registret föreslås vara kraftigt begränsad. Det ska främst användas för analys av den ekonomiska politiken vid Riksbanken och Finansinspektionen samt av forskare.

Annons

"Registret kommer inte ha en sådan precision att det kan användas för beskattning, och enligt utredningens förslag ska detta inte heller vara tillåtet", skriver Vestman.

Registret skulle hjälpa att svara på ekonomisk-politiska frågor som till exempel hushållens sårbarhet i takt med att skuldsättningen ökar samt deras påverkan på det finansiella systemet.

Även granskning av amorteringskravets konsekvenser och utformningen av ett träffsäkert stöd till hushållen för höjda elpriser hade tjänat på ett sådant register, argumenterar Vestman.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons