Annons

Utredare föreslår stärkt graviditetspenning

En färsk utredning vill se ett moderniserat och stärkt socialförsäkringsskydd för gravida med högre ersättningsnivåer.
Politik • Publicerad 6 juni 2023
Många kvinnor i Sverige arbetar under stora delen av graviditeten, men alla kan inte det på grund av nedsatt förmåga eller riskfylld arbetsplats. Arkivbild.
Många kvinnor i Sverige arbetar under stora delen av graviditeten, men alla kan inte det på grund av nedsatt förmåga eller riskfylld arbetsplats. Arkivbild.Foto: Lise Åserud/NTB/TT

"Den som blir med barn och har svårt att arbeta som vanligt ända fram till förlossningen får ofta sämre ersättning än om de blivit sjuka", skriver utredaren Kristina Nilsson, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna, på Dagens Nyheters debattsida.

Graviditetspenningen är en ersättning för kvinnor som har nedsatt arbetsförmåga till följd av graviditet.

Annons

Utredningen, som nu läggs fram för regeringen, föreslår att pengens förmånsperiod förlängs till och med dagen före förlossningen och att inkomsttaket höjs till samma nivå som i sjukpenningen.

I dagsläget ger gravidpenningen som högst 837 kronor per dag, mot sjukpenningens 1 116 kronor.

"Förslagen gör att socialförsäkringsskyddet vid graviditet blir mer likt det skydd som finns vid sjukdom, vilket är viktigt ur jämställdhetssynpunkt", skriver Nilsson.

Dessutom föreslås en icke-behovsprövad graviditetspenning för de sista sju dagarna innan den beräknade förlossningen.

Förslagen beräknas kosta staten cirka 850 miljoner kronor per år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons