Annons

Utgivare för nazistisk nättidning döms

Brott • Publicerad 12 november 2019
En utgivare för en nazistisk nättidning har dömts efter att ha publicerat filmer från terrordådet i Nya Zeeland. Arkivbild.
En utgivare för en nazistisk nättidning har dömts efter att ha publicerat filmer från terrordådet i Nya Zeeland. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg/TT

En man i Örebro har dömts till fyra månaders fängelse, efter att bland annat ha publicerat filmer från terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland, rapporterar Nerikes Allehanda. Publiceringarna gjordes på en nazistisk nättidning som mannen vid tillfället var ansvarig utgivare för.

Den film som publicerades är en video som gärningsmannen i Nya Zeeland själv filmade samtidigt som han utförde terrordådet mot två moskéer. Örebroaren har nu dömts för olaga våldsskildring för publiceringen, skriver Nerikes Allehanda.

Annons

Han döms också för en artikel om homosexuella på samma sajt. Tingsrätten bedömer att artikeln är utformad på ett kränkande sätt och mannen döms för hets mot folkgrupp.

Örebroaren hade också åtalats för ytterligare ett fall av hets mot folkgrupp, då nättidningen citerat delar av det manifest som gärningsmannen i Christchurch publicerade på internet strax före terrordådet. Han friades dock på den åtalspunkten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons