Annons

Utbrott på fängelse i USA – hälften smittade

USA • Publicerad 6 augusti 2020
Fångar på rad i ett fängelse i San Quentin, Kalifornien. Arkivbild.
Fångar på rad i ett fängelse i San Quentin, Kalifornien. Arkivbild.Foto: Eric Risberg/AP/TT

Över 500 fångar, nästan hälften av alla intagna, har smittats av coronaviruset på ett fängelse i delstaten Arizona i USA.

De smittade får vård, har isolerats tillsammans och kommer att hållas där tills de är friska, enligt delstatens kriminalvård.

Annons

Coronaviruset har slagit hårt mot USA:s fängelser och anstalter som inhyser 2,3 miljoner fångar – flest i världen per capita. Anställda har svårt att se till att avstånd hålls i fulla celler och det råder brist på sjukvårdspersonal och sjukutrustning.

Arizona har rapporterat över 180 000 smittade bland delstatens 7,3 miljoner invånare. Drygt 1 400 av fallen har inträffat bland fångar varav sju har dött. I delstaten Kalifornien har 51 fångar avlidit efter att ha insjuknat i covid-19.

I ett försök att minska spridningen bakom galler har nästan 15 700 fångar, som satt inne för mindre brott eller hade kort tid kvar av sitt straff, släppts i delstaten sedan i mars.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons