Annons

Trump varslade inte Europa om resestopp

USA:s president Donald Trump informerade inte regeringarna i Europa om att medborgarna i dessa länder inte ska tillåtas resa in i landet de kommande 30 dagarna på grund av coronaviruset. Det fanns inte tid till det, enligt presidenten.
Europa/USA • Publicerad 12 mars 2020
USA:s president Donald Trump höll sitt tal till nationen från Ovala rummet.
USA:s president Donald Trump höll sitt tal till nationen från Ovala rummet.Foto: Doug Mills/AP/TT

– Jag ville inte ödsla tid på det. Sådant tar tid. Vi var tvungna att agera snabbt, löd Trumps förklaring till att han inte informerat sina europeiska kollegor om inresestoppet som han i ett tal till nationen tillkännagivit ett knappt dygn tidigare.

Den senaste tidens snabba spridning av coronaviruset i Europa får USA att ta till drastiska åtgärder. Från och med fredag, amerikansk tid, stoppas alla resor från Schengenområdet till USA. Reserestriktionerna liknar dem som USA sedan tidigare har infört gentemot Kina.

Annons

– Efter att ha konsulterat regeringens smittskyddsexperter har jag beslutat att införa flera allvarliga, men nödvändiga, åtgärder för att skydda alla amerikaners hälsa och välbefinnande, sade USA:s president Donald Trump i talet som hölls natten till torsdagen (svensk tid).

Kritik från EU

Beskedet var oväntat och reaktionen från EU-kommissionens ledare var bitter. Kommissionsordförande Ursula von der Leyen och den permanente rådsordföranden Charles Michel gjorde ett gemensamt uttalande under torsdagen.

"EU ogillar att USA:s beslut om reseförbudet fattades ensidigt och utan konsultation", står det i uttalandet där det poängteras att EU vidtar "kraftiga" åtgärder för att begränsa spridningen av viruset.

"Coronaviruset är en global kris som inte begränsas till någon kontinent, och det kräver samarbete snarare än ensidigt agerande, skriver EU-ledarna vidare.

– När de har höjt skatter för oss, då har de inte konsulterat oss, kommenterade Trump EU-kommissionens kritik.

Det dramatiska beskedet innebär att resor från stora delar av Europa till USA stoppas i 30 dygn från och med fredag.

Resestoppet gäller de flesta nationaliteter som har besökt länder inom Schengen-samarbetet, vilket omfattar runt hälften av Europas länder, inom 14 dagar före inresa till USA. Det betyder att restriktionerna inte berör exempelvis Storbritannien och Ukraina, som inte är en del av Schengen.

Amerikanska medborgare och personer med permanent uppehållstillstånd i USA omfattas inte heller. Generellt är även personer som har sin närmsta familj i USA undantagna från inreseförbudet, uppger myndigheterna. Dessa kommer att få resa via vissa utvalda flygplatser där de kommer att få genomgå grundliga kontroller innan de får inresetillstånd till USA.

"EU har misslyckats"

Trump sade i sitt tv-sända tal från Ovala rummet i Vita huset att europeiska myndigheter har misslyckats med att begränsa virusets spridning, till exempel genom att inte stoppa flygningar från Kina. Trump antydde att coronaviruset har kommit till USA via Europa.

– Genom att ha genomfört tidiga och intensiva åtgärder har vi sett avsevärt färre sjukdomsfall i USA än vad Europa har nu. Europeiska unionen misslyckades med att vidta samma försiktighetsåtgärder, säger Trump.

Annons

Coronaviruset har hittills dödat minst 37 personer i USA, omkring 1 300 har konstaterats smittade i landet. Det kan jämföras med de värst drabbade länderna i Europa, Italien, Frankrike, Spanien och Tyskland som alla har minst runt 2 000 konstaterade fall. I Italien har hittills nästan 12 500 smittats och över 800 avlidit.

Skattelättnader

För att lindra de finansiella effekterna av coronaviruset i USA kräver dessutom Trump flera ekonomiska åtgärder.

– Jag uppmanar kongressen att ge amerikaner omedelbara inkomstskattelättnader, sade Trump.

Han har också beordrat landets finansdepartement att låta personer och företag som drabbas ekonomiskt av viruset skjuta upp sina skatteinbetalningar räntefritt och utan avgifter.

– Det här är de mest offensiva och omfattande åtgärderna för att bekämpa ett främmande virus i modern tid, säger Trump.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons