Annons

USA snabbgodkänner ny alzheimermedicin

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt en ny medicin, utformad för att bromsa den påverkan på intellektuella funktioner som drabbar alzheimerpatienter.
USA • Publicerad 7 januari 2023
Godkännandet av Leqembi är ett så kallat snabbgodkännande. Arkivbild.
Godkännandet av Leqembi är ett så kallat snabbgodkännande. Arkivbild.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Läkemedlet baseras på en upptäckt av den svenska forskaren Lars Lannfeldt, professor vid Uppsala universitet. Det marknadsförs under namnet Leqembi, och innehåller antikroppen lecanemab som riktar sig mot proteinet beta-amyloid. Beta-amyloid anses av många forskare vara en av orsakerna till Alzheimers sjukdom.

Läkemedlet godkänns specifikt för patienter med mild eller tidig alzheimer. Det hjälper sannolikt bara under en viss tid, men kan ändå förbättra människors liv på ett meningsfullt sätt.

Annons

– Det gör att sjukdomen kan bromsas in, så att patienten stannar längre i tidiga faser, säger Oskar Bosson.

Flera forskningsprojekt

Han berättar att det pågår andra forskningsprojekt på flera håll som går ut på att upptäcka alzheimer tidigt.

– I Sverige finns duktiga forskare på det området. Studier pågår också om vad som händer om man börjar ge medicin tidigt, innan sjukdomen brutit ut. Kan sjukdomen hindras då? Det pågår studier både med vårt läkemedel och andras.

Godkännandet av Leqembi, som utvecklats av det amerikanska läkemedelsbolaget Biogen och japanska Eisai, bygger på Bioarctics upptäckt. Det innebär förstås goda nyheter för Bioarctic och dess aktieägare.

– Nu har en så kallad milstolpe uppnåtts, och det innebär att vi får 25 miljoner euro av Eisai. Sedan har vi rätt till royalty, med en hög ensiffrig procent, säger Oskar Bosson.

FDA:s godkännande är ett så kallat snabbgodkännande.

– Det här är första steget. Förhoppningsvis får vi också ett fullt godkännande, säger han.

En sådan ansökan har lämnats in i USA, uppger Bosson som också påpekar att Bioarctic och dess samarbetspartner förbereder för att få läkemedlet godkänt i EU.

30 miljoner drabbade

Fullständiga försöksdata, publicerade i New England Journal of Medicine, visade att efter 18 månaders behandling dämpades den kognitiva försämringen som uppstår hos alzheimerpatienter. Forskarna själva beskriver effekten som "måttlig".

Oskar Bosson kan dock inte säga hur många människor som kan få nytta av läkemedlet.

Annons

– Det beror på hur godkännandet ser ut. Men enligt WHO finns det nu 30 miljoner människor med Alzheimers sjukdom, och den siffran väntas växa.

Resultaten har också väckt oro för biverkningar. Enligt Bosson har flera förekommit, men en är särskilt allvarlig: ökad risk för hjärnblödningar och hjärnsvullnad.

– Vi såg detta i tolv procent av fallen i fas III-studien. I tre procent såg vi symptom på dessa biverkningar. Vi följer upp detta noga, säger Oskar Bosson.

Förra veckan anklagades i en kongressrapport FDA:s snabbgodkännande av Aduhelm, – en liknande alzheimermedicin, också den från Biogen – för oegentligheter under processen. Bland annat har möten med läkemedelsföretagets representanter inte dokumenterats.

Fakta: Bygger på svensk upptäckt

Lecanemab är en antikropp riktad mot en variant av ett protein kallat beta-amyloid. Ansamlingar av beta-amyloid i hjärnan anses enligt många forskare vara det som orsakar Alzheimers sjukdom.

Tidigare har flera andra antikroppar riktade mot beta-amyloid misslyckats med att bromsa sjukdomsförloppet. Lecanemab verkar genom att det riktar sig mot en speciell variant av proteinet, så kallade protofibriller, som forskare bakom läkemedlet menar är särskilt skadlig.

Läkemedlet baseras på en upptäckt av den svenska forskaren Lars Lannfeldt, professor vid Uppsala universitet. Hans forskargrupp identifierade en förändring i arvsmassan hos en nordsvensk släkt som drabbats svårt av Alzheimers sjukdom.

Läkemedlet, som ännu inte är godkänt i Sverige, har utvecklats bland annat av det svenska företaget Bioarctic som Lars Lannfeldt varit med och grundat.

Källor: Uppsala universitet och Bioarctic

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons