Annons

USA:s valkalender kan ritas om

Var fjärde år riktar hela landet blickarna mot delstaten Iowa, som i 50 år varit först ut med att säga vem man vill se som partiernas presidentkandidat.
Men nu kan det vara slut med det, om president Joe Biden får som han vill.
USA • Publicerad 3 december 2022
Joe Biden med sin fru Jill Biden inför nomineringsmötet i Iowa 2020, vid ett valmöte i Des Moines.
Joe Biden med sin fru Jill Biden inför nomineringsmötet i Iowa 2020, vid ett valmöte i Des Moines.Foto: John Locher/AP/TT
Bernie Sanders kampanjar i Des Moines 2020.
Bernie Sanders kampanjar i Des Moines 2020.Foto: Pablo Martinez Monsivais
Väljare köar för att lägga sin röst i primärvalet i Columbia, South Carolina den 29 februari 2020.
Väljare köar för att lägga sin röst i primärvalet i Columbia, South Carolina den 29 februari 2020.Foto: Gerald Herbert/AP/TT
Donald Trump kampanjade i Iowa 2016.
Donald Trump kampanjade i Iowa 2016.Foto: Jae C. Hong/AP/TT

I början av februari 2020 samlades USA:s presidentaspiranter i Iowa, inför partiernas nomineringsmöte den 3 februari. Med sina stora staber och inför politiska journalister från hela landet – och en hel del internationella – är nomineringsdagen kulmen på en tid av valmöten, ränksmideri och massiva reklamkampanjer.

– Det är som nörd-OS. Var fjärde år är det verkligen något av det mest spännande som händer. Du ser så sällan Iowa i nyheterna, det är surrealistiskt att vara här då, när ingen annars bryr sig, säger Mike Draper, som jobbar i en t-shirtaffär i staden Des Moines, till The New York Times.

Annons

Symboliken i att vara först ut är svår att överskatta. Här krossades förhandsfavoriten Howard Deans drömmar i Vita huset 2004. Här väcktes Jimmy Carters till liv 1976, liksom George W Bush 2000. Å andra sidan ska kanske inte betydelsen överskattas heller, varken Joe Biden eller Donald Trump vann här 2020 respektive 2016.

Som Nebraska?

Och kanske är Iowas tid förbi. Efter ett halvt sekel av att vara först vill Demokraterna i USA rita om sin primärvalskalender, så att Iowa flyttas nedåt i kön.

– Vi har alltid skojat med att om Iowa inte har nomineringsmötet, är vi då Nebraska? säger Draper, syftandes på grannen i väst, som sällan hamnar i världens blickfång.

Orsaken till planerna på omdaningen är flera. Det finns en irritation inom partiet med den kollapsade rösträkningen 2020, vilket ledde till konspirationsteorier, hån från motståndarsidan och att ett resultat dröjde flera dagar. Men framför allt argumenterar förespråkarna för att Iowa dåligt representerar landet i stort, med sin nästan uteslutande vita befolkning.

"Stolt berättelse"

Förslaget, som fått starkt stöd av partiets nationella kommitté, innebär att South Carolina blir först ut att välja presidentkandidat, följt av New Hampshire, Nevada, Georgia och Michigan.

– Våra tidiga delstater måste reflektera den övergripande mångfalden i vårt parti och land ekonomiskt, geografiskt, demografiskt. Jag tror att den historia vi berättar med de här valen är en berättelse vi kan vara stolta över som USA:s Demokratiska parti, säger kommittémedlemmen Stuart Appelbaum enligt Des Moines Register.

Fyra av de första delstaterna är också så kallade swingstates, som är viktiga att vinna om man vill ta sig hela vägen till Vita huset. Ironiskt nog är just South Carolina inte en av dem, utan har i presidentvalen varit republikanskt röd sedan 1976.

Men i Iowa är man så klart ledsna, där man pekar på att partiet inte får glömma viktiga väljargrupper i mellanvästern.

"Små glesbygdsdelstater som Iowa måste ha en röst i presidentnomineringsprocessen", skriver Iowademokraterna.

Besvikelse märks också i New Hampshire, som förlorar sin ställning som första delstat att hålla primärval. Medlemmar från New Hampshire och Iowa var de enda som röstade nej till förslaget, enligt Politico.

Ger inte upp

Annons

Representanter från delstaterna i fråga lovade också att fortsätta kampen. Delstaterna har det till och med inskrivet i sina lagar att de ska vara första nomineringsmöte respektive primärval i kalendern, även om det nationella partiet lutar sig mot konstitutionen som ger partier rätt att avgöra hur de utser sina kandidater.

För Republikanerna kommer också Iowa att fortsatt vara först ut, vilket garanterar att de politiska strålkastarna inte helt släcks över delstaten.

Men Ross Wilburn, ordförande för Iowademokraterna, är inte beredd att släppa taget.

– Till syvende och sist så måste vi följa Iowas lag, säger han enligt Des Moines Register.

Fakta: Demokraternas planerade kalender

South Carolina: 3 februari 2024

New Hampshire: 6 februari

Nevada: 6 februari

Georgia: 13 februari

Michigan: 27 februari

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons