Annons

USA:s militär ute ur Afghanistan 11 september

USA kommer att kalla hem landets samtliga soldater från Afghanistan till den 11 september.
Natos försvars- och utrikesministrar videomöts för att diskutera framtida insatser.
USA/Afghanistan • Publicerad 13 april 2021
USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

President Joe Biden ska själv kungöra beslutet på onsdagen, och därmed förklara ett slut på den amerikanska närvaron i Afghanistan, meddelar Vita huset.

Enligt en högt uppsatt medarbetare till Biden har presidenten kommit till slutsatsen att USA har möjlighet att genomföra trupptillbakadragandet fram till datumet i höst. Det skulle i så fall vara på 20-årsdagen av attackerna mot World Trade Center i New York och Pentagon i Washington DC.

Kraftfullt svar

Annons

Men med utspelet om truppreträtt kommer också en varning riktad till talibanerna om "kraftfullt svar" på eventuella attacker.

Direkt efter beskedet från Washington DC kom uppgifter om att militäralliansen Nato:s försvars- och utrikesministrar ska hålla en videokonferens på onsdagen om Afghanistanfrågan.

USA:s utrikesminister Antony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin deltar i videomötet tillsammans med Natochefen Jens Stoltenberg.

– De allierade har haft nära kontakter om vägen framåt i Afghanistan i flera månader, säger en uppsatt Natotjänsteman till AFP.

Risk för upptrappning

USA kommer därmed att ha kvar trupper i Afghanistan efter den slutpunkt, den 1 maj, som förre presidenten Donald Trump bestämt. USA har mellan 2 500 och 3 000 soldater i Afghanistan. Dessa ingår i Nato:s insats i landet, där sammanlagt 9 600 utländska soldater befinner sig.

Varningar har höjts om att tillbakadragande av trupper kan försämra det redan fragila läget i landet, med en åter stigande våldsspiral medan förhandlingar pågår mellan regeringen i Kabul och talibaner om en fredsplan.

Svenska Afghanistankommittén ser en fara med USA:s beslut:

"Misslyckas man med att få till stånd ett eldupphör och en politisk lösning kan USA:s tillbakadragande i september göra att konflikten trappas upp ytterligare", skriver Andreas Stefansson, generalsekreterare i Svenska Afghanistankommittén, till TT.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons