Annons

USA: Ryska planer på att spela in fejkattack

Försvarshögkvarteret Pentagon säger sig ha bevis för att Ryssland planerar en falsk propagandafilm för att kunna legitimera en invasion i Ukraina. Skådespelare skulle spela döda och sörjande i en iscensatt attack, enligt Pentagon.
USA • Publicerad 4 februari 2022
En ukrainsk soldat i Luhanskregionen. Arkivbild.
En ukrainsk soldat i Luhanskregionen. Arkivbild.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

– Vi har information om att Ryssland sannolikt vill fabricera en ursäkt för att invadera, säger Pentagons talesperson John Kirby, under en pressträff.

Planen, som USA säger sig vilja förstöra genom att berätta om den för omvärlden, innefattar enligt uppgifterna en iscensatt inspelning av en attack som antingen utförs av ukrainsk militär, på ryskt territorium eller mot rysktalande i östra Ukraina, skriver The New York Times.

Annons

– Som en del av den här fejkattacken, tror vi att Ryssland skulle producera en väldigt grafisk video, vilken skulle innefatta kroppar och skådespelare som skulle spela sörjande och bilder av förstörda byggnader, säger Kirby.

Inga bevis har presenterats som stödjer underrättelserna.

Storbritannien, som analyserat samma material, stödjer USA:s slutsats, rapporterar The Guardian.

Brittiska utrikesministern Liz Truss säger att avslöjandena är "tydliga och chockerande bevis på Rysslands oprovocerade aggression och lömska verksamhet för att destabilisera Ukraina".

USA vet inte om Ryssland kommer att gå vidare med de påstådda planerna, säger Ned Price, talesperson vid utrikesdepartement. Den "är ett av flera alternativ som den ryska regeringen tar fram för att skapa en falsk förevändning för att initiera och potentiellt rättfärdiga ett militärt angrepp mot Ukraina", säger Price.

Ryssland har enligt Nato över 100 000 soldater utplacerade runt Ukraina.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov slår ifrån sig uppgifterna.

– Liknande saker har påståtts förut. Men det kom aldrig ut något av det, säger han enligt ryska nyhetsbyråer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons