Annons

USA: Kongress-ja till samkönade äktenskap

Representanthuset i USA har röstat för att samkönade äktenskap ska skyddas under federal lag. President Joe Biden har lovat att skyndsamt underteckna lagen.
USA • Publicerad 8 december 2022
En nöjd Nancy Pelosi, demokratisk talman i USA:s representanthus, klubbar genom ett ja till en lag som skyddar samkönade äktenskap.
En nöjd Nancy Pelosi, demokratisk talman i USA:s representanthus, klubbar genom ett ja till en lag som skyddar samkönade äktenskap.Foto: AP/TT

Totalt anslöt sig 39 republikaner till kammarens demokrater som samtliga stod enade bakom ett ja. Ett jubel utbröt i kammaren när röstsiffrorna 258–169 redovisades.

– I dag står denna kammare stolt sida vid sida med frihetens krafter, sade talmannen, demokraten Nancy Pelosi, strax innan omröstningen.

Annons

Redan i slutet av november antogs lagförslaget av senaten. Också där efter att Demokraterna fått med sig flera republikaner. Omröstningen i senaten slutade 61–36.

Samkönade äktenskap har varit garanterade av Högsta domstolen i USA sedan 2015, men när den konservativt dominerade domstolen i somras rev upp abortskyddet oroade sig många progressiva över att även rätten till samkönade äktenskap kunde hotas. Demokraterna har också skyndat på att driva igenom förslaget innan man förlorar makten i representanthuset efter mellanårsvalet.

Det nya lagförslaget är formulerat som så att om Högsta domstolen beslutar sig för att riva upp garantin och delstater som följd förbjuder samkönade äktenskap, så måste de ändå erkänna äktenskap eller partnerskap från andra delstater.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons