Annons

USA kan dra tillbaka Kinatullar

Kina pressar nu president Donald Trump och USA att slopa tidigare införda handelstullar.
Enligt medieuppgifter överväger USA att acceptera – något som skulle ligga till grund för ett inledande avtal mellan de båda parterna.
Ekonomi • Publicerad 5 november 2019
USA:s regering överväger att dra tillbaka några av landets tullar mot Kina, rapporterar The Financial Times. Arkivbild.Foto: Charles Dharapak/AP/TT

Tidningen Financial TImes rapporterar att USA överväger att slopa de tullar på 15 procent som infördes i början av september, bland annat på kläder och TV-apparater.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska även Kina ha lyft att man vill se lättnader gällande tidigare införda tullar på 25 procent för sammanlagt 250 miljarder dollar på bland annat möbler och halvledare.

Annons

Vid en pressträff i Peking ville en talesperson för Kinas utrikesdepartement inte uttala sig specifikt om handelstullar men framhåller att förhandlingarna "går enligt plan".

USA:s handelsminister Wilbur Ross har under dagen uttalat sig i frågan i samband med ett besök i Thailand. Ett inledande avtal kan eventuellt undertecknas redan under november och enligt Ross lägga grunden till en betydligt mera omfattande överenskommelse.

President Donald Trump uttalade sig så sent som i fredags och sa att han hoppas kunna skriva under ett avtal med sin kinesiske kollega Xi Jinping på en ännu inte bestämd plats i USA.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons