Annons

Biden: IS högste ledare sprängde sig själv

IS högste ledare har "oskadliggjorts" av den amerikanska militären. Enligt USA:s president Joe Biden sprängde Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi sig själv och sin familj till döds i samband med USA:s räd.
Syrien/USA • Publicerad 3 februari 2022
USA:s president Joe Biden berättar om den räd som amerikanska styrkor genomfört i Syrien och som resulterat i IS-ledaren Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi död.
USA:s president Joe Biden berättar om den räd som amerikanska styrkor genomfört i Syrien och som resulterat i IS-ledaren Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi död.Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Byggnaden där IS-ledaren Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi uppges ha detonerat en bomb som dödade honom själv och flera familjemedlemmar.
Byggnaden där IS-ledaren Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi uppges ha detonerat en bomb som dödade honom själv och flera familjemedlemmar.Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT

– USA:s väpnade styrkor har framgångsrikt avlägsnat ett stort terrorhot mot världen, den globala ledaren för IS, sade Joe Biden i ett kort tillkännagivande från Vita huset på torsdagen.

– Denna fruktansvärda terrorledare valde att spränga sig själv snarare än att stå till svars för de brott han begått, fortsatte Biden och beskrev hur amerikanska soldater hade närmat sig byggnaden som terrorledaren befann sig i när det smällde.

Annons

– I en sista handling av desperat feghet, utan hänsyn till livet för sin egen familj, eller andra i byggnaden.

Hans död har bekräftats av amerikanska styrkor med hjälp av fingeravtryck och DNA, uppger Washington.

Barn döda

Sammanlagt 13 personer rapporteras ha dödats i attacken i Idlib i nordvästra Syrien, varav flera barn.

Antalet döda bekräftas både av det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) och den oppositionella civilförsvarsgruppen Vita hjälmarna.

Det var tidigt under torsdagsmorgonen som USA:s försvarshögkvarter Pentagon meddelade att den storskaliga räden genomförts. Uppdraget beskrevs som framgångsrikt, utan att gå in på detaljer.

Alla amerikaner har återvänt i säkerhet efter operationen, enligt ett uttalande från Biden.

Den amerikanske presidenten sade också att hans order om att attackera från marken snarare än från luften baserades på att risken för civila offer är mindre än vid en luftattack.

Förstörd byggnad

Boende och aktivister i området har uppgett att de såg en stor markattack och att amerikanska styrkor använde högtalare där kvinnor och barn uppmanades att lämna området.

Enligt SOHR kom soldater från den USA-ledda koalitionen med helikoptrar, attackerade ett hus och drabbade samman med stridande på marken. Insatsen varade enligt lokalbefolkningen i två timmar.

Bilder från platsen visar en till stora delar förstörd byggnad med raserat tak.

Annons

När al-Qurashi detonerade bomben dödade han sin fru och två barn, uppger Pentagons pressekreterare John Kirby.

Enligt Kenneth McKenzie, amerikansk toppgeneral, förekom ingen strid med al-Qurashi.

– Han dödade sig själv och sin närmaste familj utan att slåss, även när vi försökte uppmana till kapitulation och erbjöd honom en väg att överleva, sade McKenzie vid en pressträff på torsdagen.

Före detonationen kunde tio personer evakueras från byggnaden: En man, en kvinna och fyra barn från första våningen och fyra barn från andra våningen, enligt Pentagon.

Jihadistfäste

Räden mot Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, som utsågs till IS ledare hösten 2019, beskrivs som den största sedan en USA-ledd insats dödade hans företrädare Abu Bakr al-Baghdadi 2019.

Området kring Idlib i nordvästra Syrien är fortfarande ett fäste för al-Qaida-anhängare och andra jihadistgrupper, inklusive IS. Insatsen mot IS-ledaren kommer efter en tids ökad aktivitet från terrorgruppen i regionen.

Så sent som i slutet av januari gick ett 100-tal IS-terrorister till attack mot ett kurdkontrollerat fängelse som hyser IS-fångar. Efter tio dagar lyckades kurdiska styrkor återta kontrollen över fängelsekomplexet. Över 120 kurdiska soldater och 374 IS-terrorister uppges ha dödats i striderna.

Ryskt stöd

Ryssland uttryckte sitt stöd för den amerikanska räden på onsdagen.

"Vi stöder ansträngningarna från andra länder, inklusive medlemmar av den USA-ledda internationella koalitionen", skriver utrikesdepartement i Moskva i ett uttalande.

Samtidigt efterlyser Moskva en "grundlig utredning" om det visar sig att civila offer har fallit offer i tillslaget.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons