Annons

Svajiga jobbsiffror inför USA-valet

Arbetslösheten sjunker i USA. Men det skapades betydligt färre nya jobb än väntat i september, enligt USA:s arbetsmarknadsdepartement.
Månadsrapporten är den sista av sitt slag före presidentvalet i USA den 3 november.
Ekonomi • Publicerad 2 oktober 2020
Färre nya jobb än väntat i USA i september. Arkivbild
Färre nya jobb än väntat i USA i september. ArkivbildFoto: Rich Kareckas/AP/TT

Arbetsmarknadsdepartementet i USA levererar en blandad kompott, med både positiva och negativa överraskningar i sin månadsrapport för september. På börsen, redan pressad nedåt av beskedet om att USA:s president Donald Trump konstaterats smittad av coronaviruset, var det tummen ned.

Arbetslösheten i USA sjönk till 7,9 procent i september, från 8,4 procent i augusti. Det var femte månaden i rad med lägre arbetslöshet i USA och en större nedgång än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en arbetslöshet på 8,2 procent.

En krissignal

Annons

Denna arbetslöshetsnivå kan jämföras med en arbetslöshet på nästan 15 procent när coronakrisen slog till med full kraft mot världens största ekonomi i april.

Av rapporten framgår att antalet arbetslösa i USA minskade under med cirka en miljon personer till 12,6 miljoner i september.

Fast trots att det pekar åt rätt håll är arbetslöshetsnivån på 7,9 procent en krissignal. Det är en betydligt högre nivå än före coronakrisen och den högsta arbetslöshetsnivån någonsin inför ett presidentval.

Som en jämförelse, i februari i år låg USA:s arbetslöshet på 3,5 procent och inför presidentvalet 2016 låg arbetslösheten på 5 procent.

Färre nya jobb än väntat

Samtidigt visar rapporten att det skapades betydligt färre nya jobb än väntat i september, vilket illustrerar hur återhämtningen i den amerikanska ekonomin tappar kraft.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 661 000 miljoner personer i september. Ekonomer hade i genomsnitt räknat med en ökning i september med omkring 850 000 sysselsatta, enligt en Reutersenkät. Och i augusti skapades som en jämförelse 1,49 miljoner nya jobb utanför jordbrukssektorn i USA.

Arbetskraftsdeltagandet sjunker också något, till 61,4 procent i september från 61,7 procent månaden före. Statistiken visar dock att snittlönerna per timme går i rätt riktning, upp med 0,1 procent till 29:47 dollar.

Rättad: I en tidigare version angavs ett felaktigt sysselsättningstal.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons