Annons

Urstarka siffror för industrin: "Överraskande"

Positiva vindar blåser i svensk tillverkningsindustri. 2020 fick en stark avslutning när inköpschefsindex steg till 64,9 i december.
Ekonomi • Publicerad 4 januari 2021
Ståltillverkning i SSAB:s masugn i Oxelösund. Arkivbild.
Ståltillverkning i SSAB:s masugn i Oxelösund. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Det är fullt drag i tillverkningsindustrin. Trots de skärpta restriktionerna i december steg inköpschefsindex från 59,8 i november till 64,9 i december, enligt Swedbanks och Silfs månatliga mätningar av temperaturen i industrin.

Överraskande starkt, konstaterar Jörgen Kennemar, ekonom på Swedbank.

Annons

– Även om månatliga utfall ska tas med en viss försiktighet så är det ändå en väldigt tydlig trend som vi har sett under en längre period. Aktiviteten i industrin har förstärkts under hela fjärde kvartalet förra året, säger han.

Positiv utveckling

Ett index över 50 anses tyda på tillväxt – och att det i december tog ett skutt upp till 64,9 visar på en fortsatt återhämtning i svensk industri.

– Det är troligtvis en avspegling av att vi ser bättre tongångar i omvärlden med en stigande världshandel under hösten. Även om corona och smittspridningen har tilltagit runt om i världen så har industrin ändå visat en positiv utveckling både i Sverige och i andra delar av världen, säger Jörgen Kennemar.

Att höstens andra coronavåg kommit utan lockdowns och stängda gränser i lika hög utsträckning som under våren har även det gynnat industrin. Kanske kan också optimismen kring den påbörjade vaccineringen ha bidragit, tror Jörgen Kennemar.

"Väldigt spännande"

Ytterligare en faktor som kan ha drivit upp indexet är att sysselsättningen börjat stiga igen inom industrin.

– Den nedåtgående trenden i sysselsättningen är bruten, snarare ser vi ett ökat behov av att nyanställa. Det ser lite mer positivt ut på arbetsmarknaden.

Allt som allt tyder det på att återhämtningen är i gång, och kommande månad blir "väldigt spännande", säger Jörgen Kennemar.

– Då får vi se om de höga nivåerna kommer att vara bestående, eller om vi får en tillbakagång igen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons