Annons

Ståhl och Hafsteinsson till attack mot Coe

Diskusen har kastats ut ur Diamond League.
Nu skriver Daniel Ståhl och hans tränare Vesteinn Hafsteinsson, tillsammans med andra diskusprofiler, ett öppet brev i protest till Internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe.
Friidrott • Publicerad 8 november 2019
Daniel Ståhl. Arkivbild.
Daniel Ståhl. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Den nyblivne världsmästaren i diskus skräder inte orden när han talar ut om det tunga beskedet och hur han och hans kollegor i kastgrenen reagerade på det.

– De är ju såklart helt bedrövade, de är förbannade allihopa. Det här är diskriminering rakt av. Man kan inte bara ta bort den äldsta sporten vi har genom tiderna. Diskus uppfanns år 776 före Kristus och har pågått fram till nu världen över. Diskus är hjärtat av den olympiska grenen friidrott, den har alltid funnits där, säger Daniel Ståhl och tillägger:

Annons

– Jag blev helt förkrossad, ledsen. Man gör inte så. Man kan inte bara ta bort en sport. Det är som att ta bort längdskidorna från Charlotte Kalla, tennisen för Roger Federer i Wimbledon. Att ta bort diskus i Diamond League, motsvarande Champions League i fotboll. Det är helt förfärligt, värdelöst.

Enorm besvikelse

Besvikelsen är stor även hos Vesteinn Hafsteinsson.

– Detta är den största skandal jag har varit med om under mitt liv, säger Hafsteinsson till SVT.

Världsmästartränaren har haft någon dag på sig att smälta beskedet att diskusen fortsättningsvis är en av grenarna som inte får vara med i Diamond League. Hafsteinsson har varit en drivande kraft bakom ett öppet brev som har skickats till Sebastian Coe, ordföranden i det internationella friidrottsförbundet IAAF, i protest mot beslutet.

Det långa brevet som, förutom Daniel Ståhl, bland annat är undertecknat av internationella stjärnor som Fedrick Dacres och Andrius Gudzius, rymmer en hel del besvikelse och upprördhet. Det avslutas med en vädjan om att Coe och övriga beslutsfattare omvärderar sitt beslut och "håller drömmar och karriärer vid liv".

"Förstör kärnvärden"

– Man är upprörd över att man dedikerat sitt liv till en idrottsgren, att vårt internationella förbund tänker ta bort grenen från finrummet tillsammans med tresteg i någon slags blind marknadsstrategi i stället för att titta till helheten. Diskusen är en symbol för friidrotten och största olympiska sporten, säger Hafsteinsson.

Bland övriga grenar som petats från Diamond League finns 200 meter och tresteg och kritiken har kommit från flera håll. Bland annat från trestegsstjärnan Christian Taylor, som nu bildar The Athletics Association – tänkt att bli ett friidrottarnas fackförbund – och uppmanar andra aktiva friidrottare att ansluta till kampen.

"Vi ska slåss för de aktivas rättigheter och kräva att få sitta med vid bordet och tycka till om hur vår sport sköts och hur den kan växa och utvecklas, utan att man förstör dess kärnvärden", skriver han på Instagram.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons