Upplopp på flyktingboende

Lindås Artikeln publicerades
Integrationschef Lars Olof Strågefors och socialchef Thomas Svensson.
Foto:Carolina Wigren
Integrationschef Lars Olof Strågefors och socialchef Thomas Svensson.

Sent på onsdagskvällen utbröt oroligheter på ett HVB-hem. Två anställda och några av ungdomarna flydde situationen. Tillsammans låste de in sig på kontoret och tillkallade polis.

Bråket inträffade på ett boende för ensamkommande barn och ungdomar på Villagatan i Lindås.

– Det var en väldigt svår situation, säger kommissarie Ulf Karlsson vid polisen i Kalmar.

Polisen kom till platsen strax efter midnatt. Fönster och blomkrukor hade krossats. En mindre grupp ungdomar samt personalen fick evakueras. Polisen tog med två ungdomar till Kalmar, men den ena visade sig vara minderårig och fick köras tillbaka. Den andra personen, som är 16 år gammal, är anhållen misstänkt för våldsamt upplopp. Under torsdagen förhördes flera av ungdomarna med hjälp av tolk.

  28 ungdomar i åldrarna 12 till 18 år bor på HVB-hemmet. De flesta är mellan 15 och 16 år gamla. 19 av ungdomarna var inblandade i bråket.

  Enligt uppgift från John Nilsson, inre befäl vid polisen i Kronoberg och Kalmar län, var upprinnelsen till bråket att en av ungdomarna nekades att köpa godis. Personen blev arg, samlade ett flertal kompisar och diskussion utbröt.

  Vid en tidpunkt ska de anställda ha känt att situationen blev för farlig. Tillsammans med en mindre grupp ungdomar backade de in på kontoret och låste. Polis tillkallades, samt en kollega från HVB-hemmet i Bussamåla, som kunde agera tolk. Integrationschefen kontaktades också.

  Orsaken till det inträffade handlar, enligt integrationschefen Lars-Olof Strågefors, både om otrygghet och om boendesituationen.

  – Det är ett allmänt missnöje med sin situation, säger han.

  Han beskriver det som att ungdomarna är frustrerade över de långa väntetiderna och osäkerheten i asylprocessen. Många har tappat kontakten med anhöriga, som är kvar i krigsdrabbade områden.

  På hemmet bor ungdomarna två och två i varje rum. Trångboddheten bidrar till ett mer spänt läge.

  – Det blir fler konflikter, säger integrationschefen.

  Individ- och familjeomsorgen, IFO, hade på torsdagen beslutat att utreda tre av ungdomarna som varit inblandade i bråket.

  För att skapa trygghet på boendet har ett vaktbolag anlitats fram till nästa vecka.

  – Vi kommer att sätta in securitasvakter, säger integrationschefen Lars-Olof Strågefors.

  När oroligheterna började var två personer i tjänst, en man och en kvinna. Fram till och med förra veckan arbetade de anställda vid HVB-hemmet i Lindås ensamma på natten, men sedan några dagar är man två.

  – Anledningen till att det varit en tidigare, är att vi haft svårt att hitta personal, säger socialchefen Thomas Svensson.

  Behandlingspedagogen Sophie Aarenstrup har arbetat på HVB-hemmet i två månader. Hon var inte i tjänst under natten, men påverkas ändå av det inträffade.

  – Det är jobbigt, det är det för alla, men det är viktigt att vi stöttar varandra och gör vårt bästa, säger hon.

  Händelsen är inget som avskräcker henne från att fortsätta jobba.

  – Nej, det är en sådan bra personalgrupp och jag trivs så himla bra med allihop.