Annons

Uppgörelse om nya tågregler i EU

EU • Publicerad 1 oktober 2020
Ett tåg på stationen i Münster i Tyskland. Arkivfoto.
Ett tåg på stationen i Münster i Tyskland. Arkivfoto.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Nya regler om ersättning vid försenade tåg, biljettinformation och möjligheten att ta med cyklar på tåget är nu slutligen på gång efter kompromissförhandlingar mellan EU:s medlemsländer och EU-parlamentet.

"Vi nådde en viktig överenskommelse i dag för den europeiska järnvägstrafikens framtid. Vi har säkrat samma minimirättigheter för passagerare i hela EU när det gäller utrymme för cyklar, slutmålsbiljetter och rättigheter för passagerare med funktionsbegränsningar", säger polske EU-parlamentsledamoten Boguslaw Liberadzki i ett uttalande.

Annons

Förslaget om nya regler lades fram redan 2017, men har det senaste året suttit fast i tröga förhandlingar, först internt mellan medlemsländerna och därefter med EU-parlamentet.

De exakta detaljerna i uppgörelsen är ännu inte offentliggjorda. Om kompromissen formellt kan godkännas av både ministerrådet och parlamentet kommer de nya reglerna att träda i kraft om drygt två år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons