Annons

Uppgifter: Nato röjer hinder för Ukraina

Nato • Publicerad 10 juli 2023
Ukraina ser ut att slippa en del av ansökningsprocessen till Nato. Arkivbild.
Ukraina ser ut att slippa en del av ansökningsprocessen till Nato. Arkivbild.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Natoländerna kommer att låta Ukraina slippa en del av vägen mot ett framtida medlemskap, uppger anonyma källor för flera medier, däribland nyhetsbyrån AFP.

Ukraina kommer enligt uppgiftslämnarna inte behöva genomgå Map (Membership action plan), en process där ett land förväntas lämna årliga redogörelser för hur man förbereder sig inför ett framtida medlemskap. Där kan man också få stöd eller vägledning i detta, enligt hur Nato självt beskriver processen.

Annons

– Map är dock bara ett av stegen i inträdesprocessen till Nato, så även när det tas bort kommer Ukraina fortfarande behöva genomföra ytterligare reformer innan det kan ansluta, säger en källa, som beskrivs som en tjänsteman från ett västland, till AFP.

De flesta av Natos östeuropeiska medlemsländer har genomgått Map. För närvarande håller Bosnien-Hercegovina på med detta.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons